Povratak

Ichtyophtirioza (boala denumită popular Griş)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î:Bună ziua.De curând am achiziţionat 2 caraşi din magazinul Maxi Pet, unul Ryuckin şi unul auriu. I-am pus în acvariu cu un alt caras auriu (ceva mai mare) pe care îl primisem cu două zile înainte, iar după o săptămână am observat puncte albe pe coada lor, carasul cel mare devenind trist.

Câteodată se ridică la suprafaţa acvatiului şi parcă nu mai are puterea de a înota, cade pur şi simplu pe fundul vasului.

În plus, apa se tulbură foarte repede la 2 zile şi prinde un miros foarte urât, în condiţiile în care am şi filtru şi temperatura este constantă la 20°C. Mâncare le dau o dată pe zi şi anume puricei sau fulgi. Le-am dat şi granule, însă am hotărât să nu le mai dau nici granule, nici fulgi, crezând că acestea strică apa. 
Mulţumesc! Daniela

 

R: Punctele albe prezente pe codiţa carasului dumneavostră ar putea fi datorate unei infestaţii parazitare cu Ichthyophthirius multifiliis care produce boala numită Ichtyophtirioza sau popular Griş.

Această boală se traduce prin apariţia de puncte albe ce proemină pe suprafaţa pielii sau a înotătoarelor şi afectează totalitatea efectivului de peşti din acvariu. Peştii se scarpină de elementele de decor, uneori provocându-şi răni grave ce complică evoluţia bolii. Apare ca urmare a acţiunii factorilor de stres (temperatură, prezenţa de compuşi toxici în apă, exces de hrană, transport).

Tratamentul instituit constă în înlăturarea factorilor de stres şi aplicarea tratamentului specific antibacterian prescris de medicul veterianar. Pe perioada tratamentului lumina acvariului va fi stinsă, iar temperatura apei va fi de 27-28°C (creşteţi temperatura treptat cu max 1°C/oră pentru a preveni apariţia şocului termic). Tratamentul se va repeta 3-5 zile până la dispariţia semnelor clinice de boală. Cu cât tratamentul se instituie mai tardiv cu atât scad şansele de recuperare.


Înainte de tratament se recomdă un shimb de apă de 20% din cantitatea totală. De asemenea, trebuie să suplimentaţi aportul de oxigen deoarece atunci când creşte temperatura apei, cantitatea de oxigen din apă scade, şi cu atât mai mult cu adăugarea unei alte substanţe. Tratamentul se repetă de 3-4 ori la interval de 2 zile, respectând recomandarea de schimbare a 20% din apă înainte de aplicarea tratamentului.

Pentru a potenţa efectul medicamentelor se recomandă ca în apă să se adauge clorură de sodiu sub formă grunjoasă (o lingură/30l apă) sau comprimate(un comprimat/20l apă).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro