Povratak

Rozătoare - Şinşila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
cincila
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Șinşila este originară de America de Sud. La începutul secolului al XX-lea, şinşilele au fost aduse în SUA şi Canada, acolo unde au devenit animale de companie foarte îndrăgite. În Europa au fost aduse abia la mijlocul secolului trecut.

Unde îmi place să trăiesc?
Din cauza blănii foarte dese, nu se recomadă să se ţină cuştile cu şinşile la temperaturi mai mari de 25ºC. Ele trebuie ferite de curent şi de bătaia directă a soarelui. Pentru că şinşilele se odihnesc în timpul zilei, cuşca lor trebuie amplasată într-un loc liniştit.

Cuşca şinşileleor trebuie să fie spaţioasă şi înaltă pentru că acestor animale le place să se caţere. Cuşca nu trebuie să fie confecţionată din plastic, deoarece şinşilele vor muşca din ea.

Aceeaşi precizare se aplică şi la recipientele pentru hrană şi apă. Puneţi şi o căsuţă în cuşca şinşilei pentru ca aceasta să aibă parte de propria intimitate. În cuşcă aşezaţi aşternut special şi curăţaţi-l periodic. Îi mai puteţi pune crenguţe de pomi fructiferi (măr, păr, alun) pentru ros, batoane din seminţe sau biscuiţi pentru ronţăit, dar şi jucării. O dată sau de două ori pe săptămână permiteţi-i şinşilei dumneavoastră să facă baie în nisip (un nisip special pentru baia şinşilelor).

Cum să procedezi cu mine?
Şinşilele au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Când intraţi prima dată în contact cu ele, nu faceţi mişcări bruşte şi vorbiţi-le în şoaptă ca să nu le speriaţi. Lăsaţi-le mai întâi să vă adulmece puţin. Introduceţi mâna în cuşcă şi aşteptaţi ca şinşila să se urce singură sau oferiţi-i câteva boabe de struguri. După câteva zile, şinşila ar trebui să se obişnuiască cu dumneavoastră. Deschideţi apoi cuşca şi încurajaţi-o să vi se urce pe umeri. Recompensaţi-o cu struguri. Dacă doriţi să o luaţi în braţe, nu o trageţi şi nu o ridicaţi de blană, ci cuprindeţi-o uşor cu mâinile. Şinşila adoră nisipul pentru baie, iar dacă nu vrea să se întoarcă în cuşcă, puneţi nisip în vas şi va sări imediat în el. Aşa o veţi face să intre în cuşcă. În niciun caz nu o fugăriţi agresiv.

Ce-mi place să mănânc?
Daţi-le şinşilelor hrană specială şi fân, frunze de ridichi, păpădie, mere, fructe uscate sau caise. De asemenea, nu trebuie să îi lipsească apa proaspătă. Cel mai bine ar fi să le hrăniţi seara, atunci când sunt treze şi active.

Capture1
Menţine-mă în formă şi sănătoasă
În general, şinşilele bine întreţinute au foarte puţine probleme de sănătate. Dacă observaţi o modificare a consistenţei fecalelor, dacă din loc în loc le lipsesc smocuri de blană sau ochii le sunt apoşi, se recomandă să contactaţi un medic veterinar. Acelaşi sfat se aplică şi dacă şinşila se comportă altfel decât v-aţi obişnuit, dacă doarme şi în timpul nopţii, dacă stă prea liniştită sau nu se hrăneşte.

Sănătate
O şinşila este sănătoasă atunci când:
Înmulţirea
Şinşila se poate reproduce de la vârsta de 6 luni, dar se recomandă să aşteptaţi până face 1 an. În medie, şinşila se împerechează de trei ori pe an şi dă naştere la 1-4 pui. Perioada de gestaţie durează 109-120 zile. 

Sunt un animal sociabil?
Dacă primesc suficientă atenţie din partea omului, şinşilele pot trăi şi singure. În acel moment dumneavoastră deveniţi pentru ele „tovarăş”. Dacă trăiesc de mici împreună cu alte şinşile, se vor înţelege bine. Trebuie să aveţi grijă atunci când o şinşilă matură cunoaşte una nouă, deoarece ele devin foarte agresive. Nu lăsaţi şinşila singură cu alte animale de companie, deoarece poate fi rănită în timpul jocului.

Lista de cumpărături