Povratak

Îngrijire iepure pitic

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bogdan3

Bogdan Manda, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Tocmai ce am cumpărat un iepure pitic (fetiță). Am înțeles că are în jur de 2 luni. Aş dori să ştiu dacă trebuie să îi fac vreun vaccin, cum pot verifica dacă totul este în regulă cu ea. Ce ar trebui sa îi dau de mâncare? Ce ar trebui sa îi dau ca vitamine, de băut... 

Vă mulţumesc anticipat! Daniela

R: Felicitări pentru achiziţia făcută, iepurele este un companion deosebit de plăcut şi drăgălaş! Vaccinarea iepurilor de apartament nu este necesară, însă, puteţi să o vaccinaţi împotriva bolii hemoragice virale şi a mixomatozei (Mixohemovirovac - ROMVAC).

Dacă vaccinarea este opţională, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre deparazitare. Iepurii de apartament au aceleaşi probleme cu puricii ca şi câinii şi pisicile, de aceea ca deparazitant extern vă recomand Advantage - BAYER. Deparazitarea internă (împotriva viermilor intestinali) se poate face cu Coccistop S - PASTEUR.

Legat de starea lui de sănătate, atât timp cât iepurele dumneavoatră consumă mâncarea cu plăcere, nu pierde în greutate şi este energic, nu este cazul să vă îngrijoraţi.

 

Mâncarea de bază a iepurelui este constituită din meniuri complete şi fân. Meniurile complete conţin vitamine, minerale, aminoacizi şi fibre. La Maxi Pet puteţi găsi foarte multe produse în acest sens, iată câteva exemple de meniuri complete: Cuni Complete - VERSELE-LAGA, Krok-Crispy - VERSELE-LAGA, Menu Vital - VITAKRAFT, Emotion beauty - VITAKRAFT (conține Omega 6), Complete menu - WITTE MOLEN şi multe altele. Fânul nu trebuie să lipsească din hrana zilnică, conţine o mare cantitate de fibre brute pentru o digestie cât mai bună. De asemenea, fânul poate constitui un bun aşternut pentru culcuş. Vă recomand utilizarea fânului special pentru iepuri - acesta este atent selecţionat şi conţine o cantitate redusă de praf. Tot ca aşternut putem să folosim rumeguşul. La Maxi Pet găsiţi rumeguş natural cu arome (portocală, lămâie sau măr verde). Pentru parfumarea şi prelungirea duratei de folosire a aşternutului există deodorante speciale de substrat (Deodo - VERSELE-LAGA).

 

În cazul în carte doriţi să-i oferiţi iarbă proaspătă, vă recomand Rodent's grass - KARLIE, recipientul cu semințe se udă câteva zile până când firele de iarbă ajung la 5-7 cm., moment în care se pot oferi spre consum. Iarba, legumele sau fructele proaspete vor fi date ocazional, de cel mult două ori pe săptămână şi în cantităţi reduse.

 

Ca sursă suplimentară de vitamine şi proteine, vă recomand dropsuri Vitakraft (cu morcovi, mure etc.), stick-suri (Carotties sticks- Vitakraft, Happy treats - TRIXIE), blocuri de calciu (ajută la uzura naturală a dinților). În apa de băut se pot picura suplimente cu vitamine, de exemplu Trivitan - DR.CLAUDER'S (8-10 picături/zi).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro