Povratak

Pui agama nu mai mănancă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Ioana Mitran, dr. med. vet., Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti

 

Ioana Mitran

 

Î: Buna ziua'ma numesc Vlad si am o agama pui care nu mai vrea sa mananci sau sa bea apa.Ma puteti ajuta?

 

R: Stimate domn,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.

Agamele sunt șopârle omnivore. Puii se hrănesc aproape exclusiv cu insecte (greieri, lăcuste, gândaci, mealworms etc) din magazinele de specialitate, având grijă ca dimensiunea insectei să nu depășească ca mărime distanța dintre ochii șopârlei. Pe perioada creșterii ar trebuie să mănânce în proporție de 70-80% insecte și 20-30% vegetale, dar foarte mulți pui refuză în totalitate vegetalele. O dată ajunse la maturitatea agamele vor prefera mai mult masa vegetală, ponderea acesteia ajungând la peste 70%, iar în unele cazuri chiar 100%.

 

 

Puii pot fi hrăniți de 2-3 ori pe zi, un pui putând consuma și până la 20 de greieri pe zi. La una din mese este recomandat să înmuiați prada în supliment de calciu, iar o dată la 2-3 zile și în supliment de vitamine. Administrații atâta hrană cât consuma șopârla în 5 minute. În cazul exemplarelor adulte se vor oferi greieri sau viermi o dată la 2 zile, concomitent cu un supliment de calciu o dată pe zi, iar o dată pe săptămână un supliment de vitamine.

Vegetalele proaspete ar trebui să fie mereu la dispoziția șopârlei. Baza dietei sunt legumele, iar fructele ar trebui oferite periodic, ca și desert. Legumele ce pot fi oferite agamei sunt: frunze de păpădie, frunze de napi, salată, pătrunjel verde, trifoi, brocoli, mazăre, fasole verde, dovlecel, morcovi. Din cadrul fructelor se pot oferi: kiwi, măr, pepene, papaya, piersici, struguri, banane.

Agama cu barbă nu este o mare băutoare de apă, vasul de apă nefiind necesar. Puteți să pulverizați apă pe capul șopârlei, aceasta lingând apa care i se scurge pe bot.

Apetitul agamei poate fi influențat și de condițiile de mediu. Lumina solară este importantă pentru că ajută la sintetizarea vitaminei D3. Expunerea la soare timp de câteva ore pe zi este suficientă, dar țineți cont ca razele UV nu penetrează sticla. Astfel, animalul ar trebuie așezat într-o cușcă cu gratii și pus direct în bătaia soarelui, în același timp asigurând și o porțiune de teritoriu cu umbră. Ca alternativă se pot folosi becurile speciale cu UV.

Agama iubește căldura. Se recomandă pentru locul unde aceasta se tolănește o temperatură în jur de 35-40 de grade. Aceasta poate fi obținută pentru amplasarea deasupra acestui loc (deobicei reprezentat de o piatră) a unei surse de lumină și căldură de tipul becurilor incandescente sau cele ceramince cu infraroșii. În colțul „rece” al terariului temperatura nu trebuie să scadă sub 25-30 de grade pe timpul zilei. Pe timpul nopții reduceți căldura la 20-25 de grade.

Umiditatea nu trebuie să fie crescută, fiind o sopârlă ce preferă mediile uscate. Astfel umiditatea trebuie ținută între 25 și 40%. În perioada de năpârlire se recomandă o umiditate mai spre limita superioară sau puteți să pulverizați apă pe sopârlă de 2 ori pe săptămână.

De asemenea, agamele pot prezenta perioade de până la o lună în care nu consumă deloc hrană, dar acest comportament apare mai mult în cazul adulților.

Recomandările ar fi asigurarea unei diete adecvate, a necesarului de calciu și vitamine, precum și a condițiilor de mediu adecvate.

Sper că aceste informații vă vor fi de un real folos,


Cu stimă,
Mitran Ioana - Cristina,

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro