Povratak

Sterilizarea iepurilor şi efectele acesteia

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
adriana_blank_field

Cristian Ioniţă, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, am o femelă de Iepure Pitic şi una de Porcuşor de Guinea. Le ţin pe amândouă în aceeaşi cuşcă, numai că de ceva timp intră în călduri amândouă la un interval de aproximativ o săptămână una de cealaltă.

 

Ce mă deranjează este comportamentul iepuroaicei care o chinuie pe femela de porcuşor, o alergă tot timpul iar când îi dau drumul aruncă cu urină peste tot. Pot găsi un tratament pentru ele ca să nu mai intre în călduri? Vă mulţumesc. Carmen

 

R: Iepurii se reproduc în tot timpul anului. Căldurile la femelă apar mai des primăvara pâna toamna la interval de 6-7 zile, vara la 8-10 zile, iar iarna apar mai rar. Ele dureaza 3-4 zile şi se manifestă mai puternic primăvara, o dată cu primele zile mai călduroase (începând de la 15 februarie). Ținand cont de cele prezentate, sfatul meu ar fi să le țineți tot timpul în cuşti sparate.

Tratamentul cel mai indicat ar fi sterilizarea iepuroaicei (castrarea) deoarece în captivitate iepuroaicele active sexual dezvoltă cancer de col uterin (peste 80 % din exemplare) în primii 5 ani de viață.

Alte afecțiuni precum: cancer mamar sau ovarian, piometru, gestații si lactații false, prolaps uterin, pot afecta femelele nesterilizate după ce depașesc vârsta de 2 ani. În sălbaticie rar ajung la vârste la care pot dezvolta astfel de afecțiuni.

 

Sterilizarea este bine să se facă în primii 2 ani de viață (vârsta optimă 4-8 luni). O femelă castrată devine mai docilă, mai sociabilă cu alte animale și cu oamenii, mai atașată de stăpân. Urina nu va mai avea miros neplăcut, instinctele sexuale și implicit cele agresive sunt îndepartate.

 

În concluzie: sterilizarea unei iepuroaice este indicată pentru că are un sistem reproducător configurat pentru înmulțire intensă. O iepuroaică castrată va fi mai sănatoasă și va trăii mai mult timp (până la 10 ani).

 

Sfat: alegeți un Medic Veterinar care a mai efectuat această operație (specialist pe rozătoare), pentru că poate fi destul de delicată din cauza sensibilității lor la anestezice.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro