Povratak

Schimbarea alimentaţiei veveriţelor Degu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am două veveriţe Degu, masculi, în vârstă de 6 luni. Unul dintre ei a facut  diaree. Care este primul pas ce trebuie să-l urmez pentru însănătoşirea lui? Le-am dat nişte lemne dintr-un corcoduş, dar şi lăstari, poate fi aceasta cauza? Mulţumiri anticipate. Constantin


R: Veveriţele Degu sunt animale destul de rezistente la boli. Ideal ar fi să nu facem foarte multe artificii când vine vorba de hrană. O shimbare bruscă a alimentaţiei poate duce la apariţia de probleme digestive ce pot fi însoţite de diaree.

Atunci când vreţi să administraţi în hrana animalelor un aliment nou, este bine să faceţi acest lucru treptat, mai întâi în cantităţi mici. De asemenea, când optaţi pentru introducerea în raţie a lăstarilor şi crenguţelor de pomi (fie fructiferi, fie de salcie), este indicat să vă asiguraţi că pomii din care provin nu au fost stropiţi împotriva dăunătorilor (pericol intoxicaţie cu insecticide, etc) şi că nu se află lângă drumuri circulate de autovehicule (pericol intoxicaţie cu plumb). 

În cazul bolilor digestive însoţite de diaree sau vomă o problemă importantă şi deloc de neglijat este deshidratarea. Deci animalul trebuie rehidratat fie pe cale orală dacă acest lucru este posibil, dacă nu injectabil.


Pentru combaterea diareei se poate înlocui apa de băut cu ceai de mentă sau chiar se pot administra în raţie frunze uscate de mentă, iar pentru prevenirea unei complicaţii, bacteriene medicul vetrinar va institui tratamentul adecvat. Este de preferat ca în această perioadă fânul să nu lipsească din alimentație, iar hrana să fie exclusiv uscată sau sub formă de pelete.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro