Povratak

Pododermatita la porcușorii de Gunineea

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

 

Î: Bună ziua, am un porcușor de Guineea care a făcut pododermita la lăbuțele din față. Ce tratament recomandați? Menționez că am fost la medic, dar tratametul recomandat nu a dat roade (antibiotic injectabil + Dermoguard). Mulţumesc, Anca


R: Pododermatita este o condiţie destul de greu de tratat, întâlnită la animalele cu condiţii de cazare improprii (podele din grilaje, cu dimensiuni nepotrivite), la animalele obeze, sau la animalele cazate în condiţii de igienă precară. Alţi factori favorizanţi  sunt sunt unghiile prea lungi, alimentaţia săracă în vitamina C.

 

Porcuşorii au porţiunea terminală a membrelor fără blană, astfel fiind expuşi la apariţia leziunilor, care ulterior se pot suprainfecta. Leziunile pot apărea foarte uşor la animalele cazate în cuşti cu podele din grilaje.

Porcuşorii sunt animale predispuse la obezitate pentru că adoră să mănânce şi vor continua să mănânce dacă au ocazia. Este şi dificil să refuzi un porcuşor care face zgomotele specifice pentru a primi o recompensă. Obezitatea duce la apariţia presiunilor asupra membrelor, favorizând astfel problemele podale.

În condiţii de igienă precară, când animalul stă pe un aşternut umed sau îmbibat în mizerie, pielea de la nivelul membrelor se înmoaie şi devine vulnerabila la acţiunea bacteriilor.

Porcuşorii cu pododermatite au cel puţin un membru umflat şi  dureros, uneori şchiopătând. Deseori pot aparea ulceraţii sau cruste. Aspectul este de calozitate (bătături). Alte simptome ar fi pierderea blăniţei la membrul afectat, pierderea apetitului animalului din cauza durerii.

 

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare:

 

Tratamentul consta în :

 

Prevenirea pododermatitelor se poate realiza prin: