Povratak

Ochii tulburi la iepuri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am un iepuras de 3 luni si i-a aparut o pelicula alba pe iris.Pupila s-a micsorat pana la jumatate.Ce afectiune are si cum il pot ajuta? Va multumesc!


R: 

Iepurii se nasc deseori cu ochi tulburi, în special rasele pitice. Această afecțiune se poate dezvolta și în urma expunerii la lumină puternică, a traumelor sau chiar fără nici un motiv mai ales la iepurii bătrâni. Cu toate acestea, atunci când se dezvoltă o cataractă, aceasta este de obicei din cauza infecției bacteriene. Ochiul tulbure se poate dezvolta și la iepurii care sunt hrăniți cu o hrană de foarte bună calitate (mai ales alimentație care duce la un nivel crescut de glucoză în sânge). Dacă din mâncarea unui iepure lipsesc mineralele esențiale și vitaminele necesare pentru a rămâne sănătos, șansa de a dezvolta cataractă crește.
Există și posibilitatea ca la nivelul ochiului să apară un proces neoplazic sau chiar tumoral, de ceea recomandarea noastră este să mergeți cu iepurașul într-un cabinet veterinar pentru o consultație de specialitate și pentru instituirea unui tratament corespunzător.
În funcție de diagnosticul pus medicul vă v-a recomanda un tratament medicamentos sau va fi necesară o intervenție chirurgicală.
Dacă apariția acelei "pete" este de natură congenitală medicul vă va recomanda îndepărtarea chirurgicală, iar cu cât faceți asta mai repede cu atât este mai bine pentru ochiul iepurașului dumneavoastră.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro