Povratak

Hrana potrivită pentru iepuri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar -  MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:          Buna ziua, am o femela, rasa californian, cu 5 puiuti in varsta de 1 luna. Unul dintre ei are o problemă, cand defecheaza se strânge ca un ghem in dreptul organelor iepurașului,cum il pot ajuta?

 
R:      
Recomandarea ar fi să îi administrați doar fân câteva zile, apoi să introduceți treptat peleții sau amestecurile de semințe. Fânul trebuie să constituie mai mult de 50% din rația de mâncare a unui iepure pentru prevenirea apariția problemelor la nivel digestiv. În cazul furajele verzi , trebuie să aveți mare grijă să nu fie stropite cu insecticide, să fie spălate și uscate. De asemenea, acestea nu vor fi oferite proaspete, ci vor fi lăsate la uscat (la umbră, nu la soare) timp de 24 de ore pentru a preveni apariția fermentării acestora în stomac.


           Indicat este să nu mai administrați momentan fructe și legume.

 

           Cel mai utilizat fan este cel de lucernă, acesta având un conținut proteic ridicat care poate susține inclusiv dezvoltarea tineretului. Totuși, se recomandă combinarea lui cu fân de pășune mixte, acestea fiind constituite din diferite amestecuri de plante de câmp.

 

          Iepurașilor trebuie să îi oferiți zilnic verdeață și legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă furajeră, lucernă, flori și frunze de păpădie, țelină, pătrunjel - frunze și rădăcină). Le plac foarte mult și fructele (mere, pere, banane, portocale, piersici, prune), dar acestea trebuie oferite mai rar și în cantități mici, deoarece conțin cantități mari de glucide care pot duce la dezechilibre în cadrul aparatului digestiv. Alimentele de evitat sunt: conopida, varza, ciocolata, pâinea proaspătă, spanacul, trifoiul crud, castraveții, roșiile și cartofii. Salata conține o substanță care poate determina diaree severă, de aceea poate fi administrată rar și numai după ce este spălată și uscată. Fructele și legumele neconsumate după 4 ore vor fi înlăturate din cușcă, iar hrana trebuie schimbată zilnic.


          Alături de amestecurile de semințe speciale pentru iepuri, fân și legume, iepurașul trebuie să aibă acces la un bloc mineral. Suplimentar se pot oferi recompense cu fructe și legume uscate, precum și cu adaos de vitamine și minerale.


         Condițiile de depozitare au un impact deosebit asupra calității produselor alimentare. Nu permiteți umezeala, mucegaiul sau înghețarea alimentelor.

 

         În lipsa apetitului, vă recomand să îi administrați produsul RODICARE Instant supliment pentru regularizarea digestiei la rozătoare. Acest supliment conține fibre ușor digerabile și toate vitaminele și mineralele esențiale care ajută digestia și stimulează pofta de mâncare.

 

         Recomandăm să luați în calcul și deparazitarea internă. Majoritatea deparazitantilor pentru iepuri se folosesc sub forma de sirop, pentru ca siropul este ușor de administrat și nu necesită o pregătire specială. Fenbendazolul este deparazitantul intern cel mai des folosit.


         Deparazitarea externă se face cu produse speciale pentru iepuri ( pipete spot on ) exemplu Advantage 0,4 / 0,8ml , doza administrată se stabilește în funcție de greutatea animalului. Aplicarea produselor de deparazitare internă/ externă trebuie făcută sub îndrumarea medicului veterinar existând pericolul unor intoxicații grave.

         Având în vedere aceste considerente, recomandarea noastră este să mergeți cu iepurele la o clinică veterinară în vederea unui consult de specialitate. Doar în urma examinării fizice a animalului se poate stabili un diagnostic și ulterior se instituie terapia corespunzătoare.

buton veterinar 1