Povratak

Hamsteri agresivi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am 4 hamsteri Roborovski masculi pe care i-am cazat într-o cuşcă IMAC Fantasy cu 3 nivele, deci spaţiu cred ca e suficient. După circa 2 săptămâni au început să se bată între ei până la sânge. I-am separat câte doi pe nivel alegându-i fiecaruia un vecin cu care nu se bătea. Totul a fost ok înca două săptămâni în formatul 2+2 (menţionez că fiecare hamster are roata lui de alergare), până când şi separaţi câte doi au început să se bată până la sânge. Deci, practic ar trebui să îi izolez pe fiecare în parte, dar nu am spaţiu pentru acest lucru. Nu înteleg de ce apar conflictele acestea deoarece ştiu în cadrul acestei specii de hamsteri indivizii socializează între ei spre deosebire de hamsterii sirieni şi am observat că în magazinul dumneavoastră, deşi aveţi mai mulţi hamsteri într-un singur loc, aceştia nu se bat şi nu se rănesc. Cum pot să îi ţin împreună sau măcar câte doi fără să se bată?

Mulţumesc, Cristi


R: Sunt mai multe motive pentru care hamsterii se pot bate între ei, unul dintre ele fiind stresul. Având în vedere că au aceiaşi provenienţă şi că nu se băteau înainte, ar trebui să analizaţi dumneavoastră ce anume s-a putut schimba în acest interval de timp.

De exemplu, dacă aţi schimbat locul cuştii, sau dacă mai aveţi şi alte animale prin casă care îi pot stresa. Muzica poate fi de asemenea un factor de stres ca şi televizorul dat la un volum prea înalt. Este indicat să poziţionați cuşca într-un loc ferit de zgomote, fum de ţigară, curenţi de aer şi în nici un caz pe podea.

 

De asemenea, ei trebuie să aibă suficientă mâncare pentru a nu se isca conflicte din această cauză. Pe lângă hrana uscată special destinată hamsterilor, trebuie să aibă în permanenţă la dispoziție fân şi o dată pe zi să le daţi fructe şi legume proaspete.

 

Hamsterii Roborovski sunt foarte activi şi ideal este să le puneţi cât mai multe jucării pentru a-şi consuma energia astfel, nu luptându-se între ei. Chiar dacă are fiecare roata lui, tendinţa de a alerga pe aceeaşi roată nu este exclusă. Le puteţi pune de asemenea mai multe tuburi care vor folosi şi ca ascunzătoare.

 

O altă problemă la hamsteri în general este reprezentată de teritorialismul masculilor. Aceştia au mai crescut între timp şi ,în perioada de pubertate, încep să-şi delimiteze teritoriul. În această situaţie nu prea aveţi altă soluţie decât să-i separaţi o perioadă şi să aşteptaţi să treacă de această fază. După ce îi reintroduceți în cuşcă, puteţi folosi puţin parfum (pulverizând pe ei într-o cantitate foarte mică şi de la o distanţă mai mare) pentru a avea acelaşi miros. Mirosul se schimbă în momentul în care îi separaţi şi la hamsteri este de asemenea o cauză a agresivității, ceilalţi percepându-l pe cel nou ca fiind un străin.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro