Povratak

Glandele "de miros" la hamsterii sirieni

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Hamsterului meu i-a apărut o bubița pe spate care seamănă cu o alunita. Câteodată e prea liniștit și nu se mișcă, dar de cele mai multe ori e foarte jucăuș. Ce ar trebui sa i fac? Va multumesc!


R: 

Hamsterii sirieni posedă glande „de miros” localizate pe spate, simetrice, aproximativ în zona șoldurilor. Ambele sexe prezintă aceste glande, dar sunt mai ușor de observat în cazul masculilor deoarece sunt mai proeminente. Secreția acestor glande este utilizată pentru marcarea teritoriului și pentru a trimite semnale în perioadele de împerechere. În cazul hamsterilor sirieni aceste glande sunt plate, uneori pigmentate, cu aspect ud sau unsuros. Tot aceste glande sunt cele care produc mirosul puternic ca de mosc atunci când se atinge maturitatea sexuală.

Uneori, aceste glande se pot infecta sau pot sa dezvolte tumori. Din aceste motive este foarte important să urmăriți aspectul acestora și dacă observați: creșterea dimensiunilor, secreții modificate la culoare sau consistență, sângerări sau înroșiri ale pielii să vă prezentați cu hamsterul la medicul veterinar pentru realizarea unui control medical.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro