Povratak

Fracturile la hamsteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:             Cât de gravă este situația în care un hamster pitic are rupt complet un membru pe spate , însă acesta nu prezintă nici un disconfort , din cauza programului aglomerat nu i-am acordat suficientă atenție în ultimele 3 zile așa că nu știu exact când s-au întâmplat .


               Țin să menționez că este femela și are un pui de 4 zile , motiv in plus pentru care am hotărât să îi acord putina intimitate .


R:            
Animalele de mici dimensiuni, precum hamsterii, sunt predispuse accidentarilor întocmai din cauza mărimii lor, dar si a energiei de care dau dovada si a dorinței de a explora, de a se cațără, fugi si sari ori de cate ori au ocazia.
Astfel, pot aparea fracturile, o problema medicala care trebuie tratata cu seriozitate.

 
               Fracturile la hamsteri pot aparea atunci cand micuta rozatoare cade de la o oarecare inaltime sau isi prinde o labuta, cand alearga ori intre zabrelele custii sale, spre exemplu. Totodata, rozatoarea se poate accidenta si atunci cand proprietarul sau nu o manuieste cu grija. Nu in ultimul rand, fracturile la hamsteri pot fi determinate si de anumite tulburari de nutritie, cum sunt deficientele de calciu si de fosfor, care fragilizeaza oasele animalului.
Desi frecvente, acest tip de probleme medicale poate da batai de cap, din cauza dimensiunii reduse a animalutului de companie si a faptului ca orice bandaj aplicat va fi indepartat de hamster cu ajutorul incisivilor. Din fericire, insa, in cele mai multe cazuri, fracturile la hamsteri se vindeca relativ usor.


            Un hamster cu un membru rupt (labuta inferioara ori posterioara) va avea parte de dureri destul de intense in zona afectata si, drept urmare, ar putea refuza sa se miste. De asemenea, alte simptome care ar putea indica prezenta unei probleme de sanatate la hamsterul de companie sunt:umflarea zonei in care se afla osul fracturat, trosnituri sau alte sunete similare emise din zona in care se situeaza fractura, cauzate de frecarea capetelor rupte ale osului sau prezenta unei rani deschise prin care se poate vedea osul rupt.


            Medicul veterinar poate descoperi care este problema cu care se confrunta hamsterul de companie si stabili daca intr-adevar este vorba despre o fractura a unui os. Uneori, consultul medicului veterinar va fi insotit de realizarea uni radiografii la nivelul zonei in care se presupune ca ar fi avut loc fractura.


            In cazul in care medicul veterinar constata prezenta unei fracturi, ar putea incerca aplicarea unui bandaj care sa limiteze miscarile membrului afectat si sa grabeasca vindecarea. In situatia in care exista o rana deschisa, medicul veterinar va aplica, local, medicamente antiseptice ori antibiotice.


            Totodata, medicul veterinar i-ar putea prescrie hamsterului analgezice care sa ii diminueze suferinta, cat si suplimente de vitamine si minerale, care vor contribui la vindecarea rapida a fracturii osoase.


         Odată ajuns acasă, hamsterul trebuie pus într-o cușca de mici dimensiuni, fără zabrele care l-ar putea răni si unde mișcările sale sa fie limitate. Înlătura orice fel de jucării si pune-i la dispoziție hrana si apa proaspăta, dar si un culcuș cat mai moale. In cazul unei fracturi ușoare, hamsterul ar trebui sa fie vindecat in decurs a 15 zile.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro