Povratak

Dresarea iepurilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Elvira Lupoae IS

Elvira Lupoae, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Vă rog sa ma ajuta deoarece nu știu cum sa gestionez aceasta problema, de 3 luni am un iepuraș mascul din rasa angora pitic cu care nu am avut nici o problema era foarte jucăuși și drăguț, dar ieri am primit cadou un iepuraș femela din rasa cap de leu care are în jur de 1 luna este foarte mica și jucăușă dar când sau întâlnit fata în fata masculul a devenit foarte rău și agresiv a mușcat-o și pe fetita cât și pe mine, nu ma mai înțeleg deloc cu el este agresiv și ma musca dacă vreau sa pun mana pe el. Cum sa îl fac să nu mai fie asa de rău? Ce trebuie sa fac? Va multumesc!


R: 

Spre deosebire de căţei, iepurii nu sunt în mod natural motivaţi să asculte și să fie dresați. Asta înseamnă că pedepsele nu îl vor face mai cooperant, deci trebuie să aveți foarte multă răbdare şi perseverenţa dacă vă doriți să îl dresați. În orice caz, comportamentul agresiv faţă de animalele de orice fel este total nejustificat şi nepotrivit, iar pedepsele nu trebuie aplicate în niciun context. Iepurii sunt inteligenţi şi răspund rapid la diverse comenzi. Dacă îl motivați, veți obţine rezultate, însă acestea vor veni într-un timp destul de lung.
Pentru a obţine rezultate optime, ar trebui să realizați, mai întâi, un plan de dresaj, în care să vă stabiliți obiectivele. Important este să aveți aşteptări realiste şi să nu cereți de la animăluţ mai mult decât poate. Încercați să petreceți aproximativ 30-60 de minute pe zi alături de el şi învaţăți-l, zilnic, câte ceva.
Având în vedere că dresajul se bazează pe stimulente, aveți grijă să găsiți acel ceva pe care iepuraşul nu are cum să îl refuze. Poate fi vorba despre felul său preferat de mâncare şi, pentru fiecare reacţie pozitivă la dresaj, oferiți-i o bucăţică, drept recompensă.
Plasați zona de dresaj într-un loc unde amândoi vă puteţi desfăşura şi, mai ales, unde el se simte confortabil. De exemplu, dacă vreți să îl învățaţi să sară în poală, puneți-l, mai întâi, aproape de canapea. Dacă vă doriți să înveţe să meargă singur la culcuşul său noaptea, realizați sesiunile de dresaj seara, şi asigurați-vă că pătuţul său este poziţionat exact acolo unde trebuie să stea de obicei.
Cu timpul, iepurele ar putea uita anumite lucruri, aşa că puteți relua anumite lecţii de care mai are nevoie pentru a-şi aminti vechile trucuri.

Iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent, la prezenţa altor animale, la zgomote puternice și necunoscute. Toate modificările de mediu pot constitui factori stresanţi declanşatori ai unor entităţi patologice.În general, iepurii de casă sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de persoanele străine.
Conflictele între iepuri sunt normale, atâta timp cât acestea se mențin între anumite limite.
Agresiunea iepurilor față de oameni apare de obicei atunci când nu sunt tratați corespunzător (în general devin agresivi cei crescuți singuri, cărora nu le oferiți destulă atenție, sau cei care sunt loviți).
Agresivitatea apare, de asemenea, la iepuroaicele gestante sau la cele care alăptează.
Multe dintre problemele comportamentale ale iepurilor sunt provocate de hormonii sexuali. Dacă animalul este sterilizat din timp, aceste probleme pot fi prevenite.
Prin sterilizare se diminuează sau dispar complet următoarele "probleme":
marcarea teritoriului prin urinare;
comportamentul agresiv (atât față de alte animale cât și față de oameni). În unele cazuri, iepurii sterilizați înceteaza să mai roadă lucrurile din casa la doar câteva săptamani după operație;
reducerea mirosului urinei;
puteți crește mai mulți iepuri deoarece nu se vor mai bate.
De obicei, aceste operații se fac în jurul vârstei de 4-6 luni. Dacă se face după aceasta vârstă, este recomandat ca medicul veterinar să facă întâi câteva analize. Faptul că adulții au mai multă grăsime în zona abdominală face ca procedura să fie mai dificilă și să dureze mai mult. Iepurii trecuți de vârsta de șase ani pot suferi complicații datorită anesteziei.