Povratak

Dilatatia gastrica la iepuri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Am un iepure de rasa pitic , si am aflat ca are stomacul marit si plin de lichid ,de 3 zile i se fac injectii dimineata si seara insa nu face scaun de 2 zile, si nu stiu unde sa ma mai duc cu el.
Iepurele este foarte activ si acum insa nu stiu daca doar aceste injectii il tin in viata ,deoarece la clinica unde i se fac injectiile nu ii mai dau sanse.
Si pe langa injectii ii dau si Espumisan .

Va multumesc!


R: 

Dilatația gastrică apare atunci când se acumulează gaze și/sau lichid în exces la nivel stomacal. În marea majoritate a cazurilor, aceasta apare în cazul prezenței unei obstrucții care împiedică evacuarea conținutului din stomac. Obstrucția poate fi de ordin funcțional (nu mai sunt prezente undele peristaltice la nivelul musculaturii netede) sau de ordin mecanic (prezența unor obiecte străine - ghemotoace de păr, jucării sau bucăți din acestea etc sau diverse formațiuni).

În funcție de gravitatea dilatației, se pot observa următoarele simptome: pierderea apetitului, slăbire, depresie, puls neregulat, durere abdominală la palpare, distensie abdominală progresivă, iar în cazuri grave se poate merge până la șoc sau colaps.

Pentru diagnostic și pentru evaluarea stării generale a animalului se vor realiza examene hematologice și biochimice din sânge și examinări imagistice (radiografie, ecografie, endoscopie).

În funcție de starea animalului, se recomandă stabilizarea problemelor cardiace (dacă sunt prezente), rehidratarea animalului, iar ulterior se va realiza decompresia gastrică și identificarea cauzei care a dus la apariția acesteia. Decompresia gastrică se poate realiza prin utilizarea unei sonde gastrice sau printr-o intervenție chirurgicală. Recuperarea animalului după îndepărtarea dilatației și a cauzei acesteia depinde de starea animalului.

Vă recomandăm să vă duceți cu iepurașul la o clinică veterinară specializată pe patologia acestor animale pentru stabilirea exactă a unui diagnostic și administrarea unui tratament corespunzător.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro