Povratak

Cușca și condițiile de conviețuire a porcușorilor de Guineea

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, am o pereche de porcușori de Guineea și din păcate au o cușca mai mică. Vreau să știu dacă este bine să le construiesc o cușca din OSB exterior? Și dacă femela o să facă pui, pot ține masculul cu ea până face puii și apoi să îi separ? Mulțumesc! Alexandra


R: Într-adevăr ar fi bine să le oferiți purcelușilor dvs. un spațiu mai mare, însă cel mai bine ar fi să achiziționați o cușcă special construită pentru porcușorii de Guineea.

 

Porcușorii de Guineea au tendința să roadă, iar plăcile OSB exterior sunt plăci formate din mai multe așchii, ceea ce nu e chiar ok pentru sănătatea lor. Așchiile din acest material pot penetra mucoasa gingivală, ducând la formarea vreunui abces, granulom, infecții la nivelul mucoasei gingivale.

 

Lemnul de rășinoase și lianții sintetici pot fi toxici pentru rozătoare dacă sunt ingerați. Vă recomand să folosiți materiale (sticlă, plastic, pexiglass) și adezivi non toxici (silicon pentru acvarii).

De asemenea, trebuie ținut seama și de modul în care se pot dezinfecta și spăla cuștile. Materialele din care sunt confecționate trebuie să fie ușor lavabile, impermeabile, ușoare, economice și să nu pună în pericol sănătatea animalelor prin natura materialului folosit sau prin vaporii pe care îi pot emana (vopsea, sau vapori de purin-din cauza umezelii și a imposibilității de a curăța eficient cușca).

 

Porcușorii de Guineea sunt animale foarte sociabile cu semenii lor, de aceea e bine să țineți masculul în preajma femelei, o perioadă de timp. În felul acesta îi poate crește pofta de mâncare, o poate ajuta să nu devină apatică, face mai multă mișcare.

 

Perioada de gestație la porcușori este de aproximativ 68 de zile. Astfel cu aproximativ 10 zile înainte de parturiție, cât și de-a lungul alăptării e bine să separați masculul de femelă, deoarece ea poate rămâne din nou gestantă, fapt ce o va epuiza foarte mult, dacă se va întâmpla.

 

E bine ca după ce puiișorii vor fi înțărcați să îi separați pe sexe, punându-i astfel în cuști separate, pentru a evita neplăcerile unei noi monte, precum și împerecherile între membrii aceleiași familii, ce pot duce la mutații la viitoarele progenituri.