Povratak

Comportamentul hamsterilor in cuplu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Elvira Lupoae IS

Ioana Mitran, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!

Am 2 hamsterii pitici, o femela si un mascul.Stau despărțiți dar au custile apropiate si se cunosc.
Intrebarea mea este:
Ar fi bine sa ii las sa se imperecheze? Au cam aceeași vârstă și nu sunt frați, si niste sfaturi va rog!

Va multumesc!


R: 
Hamsterii pot deveni agresivi unii cu ceilalți din cauza conflictelor de teritoriu, pentru dominanță. 

Cele mai frecvente agresivități se întâlnesc între indivizi de același sex. În cazul în care vorbim de un mascul și o femelă, femela poate deveni agresivă cu masculul atunci când este gestantă.
Atunci când apar agresivități între hamsteri aceștia trebuie separați. Se pot pune în cuști separate, fără a avea acces unul la celălalt, însă cu posibilitatea de a se mirosi, de a se auzi.
Treptat îi puteți pune împreună sub supraveghere pentru perioade scurte de timp, apoi crescând durata acestor perioade.
Recomandat este să-i puneți împreună într-un mediu neutru, adică într-o cușcă nouă, cu așternut nou, cu miros nou. După ce îi reintroduceți în cușcă, puteți folosi puțin parfum (pulverizând pe ei într-o cantitate foarte mică și de la o distanță mai mare) pentru a avea același miros. Mirosul se schimbă în momentul în care îi separați și la hamsteri este de asemenea o cauză a agresivității, ceilalți percepându-l pe cel nou ca fiind un străin. Dacă după toate încercările de obișnuire acelor doi hamsterii sunt tot agresivi, se vor separa permanent.
Sunt mai multe motive pentru care hamsterii se pot bate între ei, unul dintre ele fiind stresul. Având în vedere că au aceeași proveniență și că nu se băteau înainte, ar trebui să analizați dumneavoastră ce anume s-a putut schimba în acest interval de timp.
De exemplu, dacă ați schimbat locul cuștii, sau dacă mai aveți și alte animale prin casă care îi pot stresa. Muzica poate fi de asemenea un factor de stres ca și televizorul dat la un volum prea înalt. Este indicat să poziționați cușca într-un loc ferit de zgomote, fum de țigară, curenți de aer și în nici un caz pe podea.
De asemenea, ei trebuie să aibă suficientă mâncare pentru a nu se isca conflicte din această cauză. Pe lângă hrana uscată special destinată hamsterilor, trebuie să aibă în permanență la dispoziție fân și o dată pe zi să le dați fructe și legume proaspete. Cușca trebuie să fie spațioasă și să fie așezată într-un loc stabil, ferită de curent (nu lângă geam, ușă sau aer condiționat), de căldură în exces (nu lângă radiator, calorifer sau direct în lumina soarelui), precum și de mirosuri puternice (parfumuri, fum de țigară etc). Temperatura recomandată este de 18 – 25°C. Locul în care animalele își fac nevoile trebuie curățat zilnic (mirosul în exces de amoniac din urină îi poate deranja), iar cușca o dată pe săptămână.
Ideal este să le puneți cât mai multe jucării pentru a-și consuma energia astfel, nu luptându-se între ei. Chiar dacă are fiecare roata lui, tendința de a alerga pe aceeași roată nu este exclusă. Le puteți pune de asemenea mai multe tuburi care vor folosi și ca ascunzătoare.

Dacă dumneavoastră doriți ca femela să aibă puiuți puteți să o lăsați, dar trebuie să aveți în vedere că o femelă (în funcție de specie) poate făta până la 20 de pui.

Înmulțirea hamsterilor se produce destul de rapid din cauza vârstei la care ajung la maturitatea sexuală (28 zile de la naștere), din cauza perioadei scurte de gestație (16 zile) dar și din cauza frecvenței perioadelor estrale. Pentru femele, monta este recomandată după trei luni de viaţă, iar la masculi nu înainte de două luni și jumătate. Pentru fătare, cușca se va pregăti cu așternut mai gros în care ele își vor face din timp un culcuș adecvat.
Fătarea are loc în a 16-a zi de la montă și se produce de obicei dimineața la femelele aflate la prima gestație. În alte cazuri fătarea are loc seara sau după-amiaza.
Actul fătării durează în medie 30 minute sau mai mult. Fetușii sunt expulzați ritmic, la intervale scurte, între timp femela își aranjează culcuşul și bea apă din când în când. De asemenea, ea nu mănâncă nimic timp de 24 de ore.
După zece zile femela își hrănește puii cu boabe de cereale pe care le aduce în cuib. După 12-13 zile puii încep să iasă din cuib pentru a-și căuta singuri hrana. După 16 zile puii văd normal, iar după 25 de zile are loc înțărcarea lor și se vor muta în cușcă separată.
Atunci când își crește puii, femela va avea nevoie de mai multă mâncare, crescând necesarul de proteine al organismului. Puteți să îi dați să mănânce ou fiert, soia, pâine înmuiată în lapte degresat, terci de ovăz, legume, semințe de floarea soarelui.
După înțărcare, puii dezvoltă intoleranță la lactoză și este indicat sa nu le administrați lapte deoarece vor face diaree. După separarea de mamă, hrana puiuților va fi aceeași ca și a hamsterilor adulți: alimente comerciale mixte, speciale pentru hamsteri (acestea le oferă cea mai mare parte din necesarul de substanțe nutritive), legume proaspete (trebuie introduse treptat în alimentație), ou fiert, brânză, iaurt în cantități mici (acesta ajută la menținerea unui nivel optim de bacterii în intestin). Nu este recomandat să le administrați legume cu frunze verzi; salata verde are o valoare nutritivă foarte scăzută, putând provoca scaune moi.
Uneori femelele își pot devora puii dacă sunt stresate sau dacă consideră că nu pot avea grijă de toți. Cușca nu trebuie curățată în primele 3 săptămâni după fătare, pentru a nu stresa femela.
Hamsterii se bazează pe miros pentru a se recunoaște între ei, de aceea este important să nu atingeți puii în primele 2 săptămâni de viață, altfel există riscul ca mama să îi respingă sau chiar să îi mănânce.
Vitaminele sunt recomandate atât puiuților cât și hamsterilor adulți, pentru a crește rezistența la boli, pentru reglarea metabolismului, pentru dezvoltarea corectă a oaselor etc. Acestea se administrează în apa de băut, putând face o cură vitaminizată de 3-4 zile pe lună, de 2-3 ori pe an.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro