Povratak

Comportament agresiv la hamsteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua. Am achizitionat un hamster pitic siberian in urma cu 1-2 saptamani. Sta intr-o cusca specifica hamsterilor cu rotita si adapatoare. L-am luat in mana, ne-am jucat cu el. Era putin agitat la fel ca orice fiinta intr-un loc nou. Se catara pe cusca cadea, se invartea in rotita foarte mult. De cateva zile a inceput sa muste si nu se mai invarta in rotatia lui, nu mai este la fel de activ ca inainte. Sta intr-un colt sub adapatoare de unde arunca rumegusul. Dupa ce il scoatem din cusca este foarte speriat dar nu mai musca. Sunt ingrijorat pentru el.


R: 
Este recomandat ca măcar câteva zile (preferabil o săptămână) de la achiziționarea unui animal nou să îl lăsați să de adapteze la noul mediu. Această schimbare a locuinței este strensată pentru ele, fiind înconjurate de oameni și mirosuri noi.

De asemenea, interacționați cu hamsterul și scoateți-l din cușcă doar când acesta este treaz. Dacă îl veți trezi, se va speria și va prinde frică de dumneavoastră. Încercați să țineți hamsterul cu ambele mâini pentru a-i oferi sentimentul de siguranță. La început, puteți să țineți o recompensă atractivă la gust pentru acesta în mână pentru a asocia luatul în mână cu o experiență pozitivă. Astfel, în timp, hamsterul se va obișnui cu dumneavoastră.

Un hamster este sănătos dacă:
- se mişcă rapid
- are blana aranjată în zona botului, a ochilor şi a anusului
- are blana deasă și curată
- nu respiră cu dificultate
- nu are niciun fel de răni vizibile
- nu prezintă diaree.

În cazul în care sunteți îngrijorat că hamsterul dumneavoastră poate fi bolnav, recomandarea ar fi să vă duceți cu acesta la o clinică veterinară unde să poată fi consultat de un medic specializat pe animale exotice care să poată pună un diagnostic cert (pe baza unui consult general și a unor eventuale teste complementare) și care, dacă este necesar, vă poate recomanda cel mai bun tratament pentru a vă asigura că recuperarea se va realiza fără probleme.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro