Povratak

Agresivitatea la hamsteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!

Am doi hamsteri pitici siberiani mascul si femela, ii am de vreo 2 luni iar prima luna au stat in aceeasi cusca fara nicio problema dar dupa aceea femela a inceput sa bata masculul. I-am pus in custi diferite, dar as vrea sa ii pun impreuna si sa faca pui, oare sunt sanse avand in vedere ca in luna aia nu au vrut, i-am luat din acelasi loc pe amandoi.

Va multumesc!


R: 

Recomandarea este să-i puneți împreună într-un mediu neutru, adică într-o cușcă nouă, cu așternut nou, cu miros nou. După ce îi reintroduceți în cușcă, puteți folosi puțin parfum (pulverizând pe ei într-o cantitate foarte mică și de la o distanță mai mare) pentru a avea același miros. Mirosul se schimbă în momentul în care îi separați și la hamsteri este de asemenea o cauză a agresivității, ceilalți percepându-l pe cel nou ca fiind un străin. Dacă după toate încercările de obișnuire acelor doi hamsterii sunt tot agresivi, se vor separa permanent. 

Sunt mai multe motive pentru care hamsterii se pot bate între ei, unul dintre ele fiind stresul. Având 
în vedere că au aceeași proveniență și că nu se băteau înainte, ar trebui să analizați dumneavoastră ce 
anume s-a putut schimba în acest interval de timp.
De exemplu, dacă ați schimbat locul cuștii, sau dacă mai aveți și alte animale prin casă care îi pot stresa. Muzica poate fi de asemenea un factor de stres ca și televizorul dat la un volum prea înalt. Este indicat să poziționați cușca într-un loc ferit de zgomote, fum de țigară, curenți de aer și în nici un caz pe podea.
 
De asemenea, ei trebuie să aibă suficientă mâncare pentru a nu se isca conflicte din această cauză. Pe lângă hrana uscată special destinată hamsterilor, trebuie să aibă în permanență la dispoziție fân și o dată pe zi să le dați fructe și legume proaspete.Cușca trebuie să fie spațioasă și să fie așezată într-un loc stabil, ferită de curent (nu lângă geam, ușă sau aer condiționat), de căldură în exces (nu lângă radiator, calorifer sau direct în lumina soarelui), precum și de mirosuri puternice (parfumuri, fum de țigară etc). Temperatura recomandată este de 18 – 25°C. Locul în care animalele își fac nevoile trebuie curățat zilnic (mirosul în exces de amoniac din urină îi poate deranja), iar cușca o dată pe săptămână.
 
Ideal este să le puneți cât mai multe jucării pentru a-și consuma energia astfel, nu luptându-se între ei. Chiar dacă are fiecare roata lui, tendința de a alerga pe aceeași roată nu este exclusă. Le puteți pune de asemenea mai multe tuburi care vor folosi și ca ascunzătoare.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro