Povratak

Agresivitate la hamsteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am cumpărat doi hamsteri de doua zile, iar azi masculul o bate pe femela si nu inteleg de ce pentru ca in prima zi nu era asa de agresiv cu ea. In plus când deschis cusca ea vine la mine si isi caută loc prin haine. Nu stiu ce sa fac cu ei cum sa nu o mai bata. Astept un răspuns va rog frumos.

R: Hamsterul Sirian (cunoscut și ca Hamsterul Auriu) este un animal solitar, căruia îi place să fie singur. În cazul acestei specii de hamster indivizii (de același sex sau de sexe diferite) trebuie ținuți în cuști separate, iar dacă se dorește înmulțirea lor atunci femela va fi introdusă în cușca masculului sub supraveghere.

În cazul celorlalte specii de hamster (Pitic, Rusesc, Chinezesc, Roborovski) este posibilă conviețuirea femelelor și a masculilor, fiind animale cărora le place să trăiască în cuplu. Dacă se dorește ținerea mai multor astfel de hamsteri în același spațiu, este de recomandat ca ei să se cunoască înainte (preferabil să fi fost ținuți în aceeași cușcă).

Alte motive pentru care pot apărea semne de agresivitate în cazul hamsterilor sunt lipsa spațiului și a hranei. Dacă cușca are dimensiuni reduse (este recomandată să fie de cel puțin 60 x 50 x 40 cm pentru un exemplar) sau dacă cantitatea de hrană oferită este mică atunci hamsterul se poate simți amenințat de prezența altor animale în același teritoriu și să încerce să le îndepărteze.

În cușcă trebuie să existe o căsuță (sau mai multe în cazul în care sunt mai multe animale), un recipient pentru apă și unul pentru hrană, o roată, precum și alte jucării. Ca așternut este recomandat să folosiți fân, rumeguș sau talaș (dar să aveți grijă să nu fie din rășinoase). Locul în care animalele își fac nevoile trebuie curățat zilnic (mirosul în exces de amoniac din urină îi poate deranja), iar cușca o dată pe săptămână. Cușca trebuie așezată într-un loc stabil, ferită de curent (nu lângă geam, ușă sau aer condiționat), de căldură în exces (nu lângă radiator, calorifer sau direct în lumina soarelui), precum și de mirosuri puternice (parfumuri, fum de țigară etc). Temperatura recomandată este de 18 – 25°C.