Povratak

Abces la mandibulă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Vă rog să-mi spune-ţi ce trebuie să fac cu hamsterelul meu pentru că a făcut un abces la mandibulă, cred că s-a zgariat cu o sămânţă de florea soarelui şi este foarte umflat în partea dreaptă. Când îi pun mâna, se trage şi-mi împinge degetul cu lăbuţele, nu mai mănâncă cum trebuie, nu se mai joacă şi este foarte apatic. Este aşa de sâmbătă (26.06). Ar trebui să-i dau vreun medicament sau trebuie să-l duc la veterinar?
Vă rog frumos să-mi răspundeţi cât mai urgent. Multumesc, Adriana

R: Abcesele se pot întâlni destul de frecvent la rozătoare, ţinând cont de particularităţile de hrănire şi de natura hranei. Rozătoarele, pentru a-şi tocii dinţii, vor prefera întotdeauna alimentele sau materialele dure, existând astfel riscul apariţiei leziunilor bucale. Nu aţi precizat dacă abcesul a apărut pe partea externă sau internă a mandibulei, dar voi încerca să vă expun conduita în ambele situaţii.

În cazul apariției unui abces pe partea internă a mandibulei (în interiorul cavității bucale) se recomandă badijonări cu glicerină boraxată la interval de 6-8 ore, asociată cu tratament antibiotic, în funcţie de gravitatea infecţiei.

În cea de-a doua situație, când abcesul este pe partea externă a mandibulei, se vor face uşoare fricţiuni cu betadină, atât pe zona inflamată, cât şi în jurul acesteia, pentru maturarea, organizarea colecţiei şi grăbirea abcedării. Se recomandă administrarea de antibiotice, numai la recomandarea medicului întrucât derivatele de penicilină sunt foarte toxice pentru rozătoare. După maturarea colecţiei, abcesul se poate deschide spontan, sau în unele cazuri este necesară deschiderea abcesului prin puncţionare în punctul cel mai decliv, numai de către medicul verterinar.

Dat fiind starea generală afectată a hamsterului, vă recomand să faceţi cât de urgent o vizită la medicul veterinar, pentru tratamentul corespunzător. Vă amintesc că bolile la animalele de companie, în special la rozătoare şi păsări, au evoluție rapidă, de multe ori fulgerătoare, din acest motiv se recomandă instituirea de urgenţă a oricărui tratament. Întotdeauna tratamentul cu antibiotice va fi însoţit de administrarea de vitamine în apa de băut sau injectabil (în cazul în care hamsterul refuză apa şi hrana), pentru refacerea florei intestinale şi susţinerea sistemului imunitar.