Povratak

Viermii intestinali ai pisicilor se pot transmite la om

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Aş dori să ştiu dacă viermii intestinali ai pisicilor se pot transmite şi la om.

Mulţumesc anticipat, Carmen

R: Paraziţii intestinali la animalele domestice au specificitate de specie, în sensul că există paraziţi intestinali specifici pentru rumegătoare, pentru carnivore etc. Acest lucru nu exclude posibilitatea transmiterii de la o specie la alta, fie accidental, fie ca gazdă intermediară în cadrul ciclului biologic al parazitului.


Răspunsul direct la întrebarea dumneavoastră este foarte simplu: DA!

Într-adevăr, omul se poate infesta cu ouă de paraziţi sau cu larvele acestora atât de la pisici cât şi de la câini. Prin joacă, copiii sunt cei mai receptivi la contactarea paraziţilor proveniţi de la animale, fie prin mângâierea pisicii, fie prin joaca în praf sau nisip, unde se pot întâlni ouă de paraziţi.            

Prin toaletarea propie, pisica poate antrena ouă de paraziţi din fecale pe blană, iar prin mângâierea pisicii şi o igienă precară putem ingera aceste ouă de viermişori.

Întotdeauna, în transmiterea parazitozelor intestinale de la pisică la om este incriminată lipsa de igienă. Acest lucru poate fi evitat prin simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun după ce am mângâiat pisica, joacă, lucrul în grădină sau după ce am igienizat litiera acesteia. Incidenţa mai ridicată a parazitozelor intestinale se întâlneşte la copii, de aceea este necesară educarea copiilor în sensul menţinerii igienei mâinilor în special.

De asemnea, pisica mai este incriminată pentru răspândirea toxoplasmei, unde pisica este gazdă definitivă pentru acest parazit. Toxoplasmoza cu evoluţie la om este îndeosebi periculoasă pentru femeile însărcinate, boala având ca efecte posibile apariţia malformaţiilor la făt.

Din fericire toate aceste neajunsuri pot fi evitate cu uşurință prin deparazitarea regulată internă şi externă a pisicii, cât şi prin păstrarea igienei mâinilor. Se recomandă deparazitarea internă preventivă a pisicilor la interval de 4 luni, independent de sezon. În concluzie, nu trebuie să învinuim pisica de posibilitatea de a fi vector de transmitere al paraziţilor, întrucât ouă sau larve de paraziţi există pretutindeni în mediul înconjurător.   

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro