Povratak

Toxoplasmoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Aş vrea pe viitor să am copii şi îmi este frică să nu mă îmbolnăvesc de la pisicul meu. Ce măsuri trebuiesc aplicate în cazul infestării cu această boală?
Mulţumesc, Daniela

R: Boala ce se transmite de la pisică la femeie şi care poate cauza probleme în timpul sarcinii se numeşte toxoplasmoză.

Toxoplasmoza este produsă de un parazit numit Toxoplasma gondii ce poate infesta atât oamenii cât şi alte animale cu sânge cald şi este prezentă pe tot globul. Singurele gazde definitive ale parazitului sunt felidele.


Contaminarea se face prin ingestia ouălor parazitului eliminate prin fecalele pisicii, prin consumarea de carne de pisică de către prădători şi transplacentar de la mamă la pui. Pisicile pot căpăta imunitate la Toxoplama gondii după primul contact cu parazitul, însă vor rămâne purtătoare şi eliminatoare ale ouălor pe tot parcursul vieţii.

Animalele tinere şi/sau imunocompromise pot deceda ca urmare a infecţiei generalizate. Puii de pisică, de câine sau de porc pot dezvolta afecţiuni pneumonare, cardiace, hepatice, nervoase sau oculare. Simptomele bolii sunt diareea, tusea, dispneea, icterul, crize datorate afectării sistemului nervos şi urmează decesul.

La fetuşi, prin transmiterea transplacentară de la mamă, se pot produce necroze la nivelul organelor interne. Animalele adulte dezvoltă un răspuns imun puternic ce permite controlul infecţiei prin chistizarea larvelor parazitului. Astfel, boala se va manifesta fără simptome clinice.


Diagnosticul se stabileşte prin metode de laborator deoarece semnele clinice sunt nespecifice bolii, iar tratamentul se face cu sulfadiazină sau şi cu pirimetamină, însă nu este întotdeauna eficient la animale.


Pentru a preveni contaminarea omului cu toxoplasmoză este recomandată purtarea de mănuşi de cauciuc când se schimbă nisipul din litiera pisicii.

Stadiile larvare ale parazitului din carnea destinată consumului uman contaminată sunt distruse la contactul cu apa şi săpunul. Astfel, se recomandă spălarea mâinilor după ce aţi mânuit carnea crudă. De asemenea, carnea trebuie gătită la temperaturi ce să depăşească 67°C. Carnea nu mai prezintă nici un risc nici dacă este congelată la -13°C.

Pentru a determina dacă pisica dumneavoastră este purtătoare de toxoplasmoză se poate face un test la IDSA Bucureşti, iar pentru a determina dacă dumneavoastră sunteţi contaminată se poate executa un test la un laborator uman. Multe femei ce au intrat în contact cu o pisică contaminată dezvoltă o imunitate la această boală. Mai multe detalii despre acestă maladie puteţi găsi pe website-ul nostru într-un alt articol, apăsând aici.

Trebuie precizat că nu există niciun vaccin împotriva toxoplasmozei destinat oamenilor, iar despre depistarea şi tratamentul bolii la oameni vă rog să consultaţi medicul dumneavoastră uman.


ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro