Povratak

Stomatita felină

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:           Buna ziua! Îmi cer scuze ca va deranjez, și sper sa îmi puteți Răspunde. Am un pisic de aproape 3 ani care face o stomatita foarte urata de aproximativ 2 ani, am incercat cu tratamente la noi în Craiova pentru asta (antibiotic injectabil și un corticoid) tratamente făcute la câteva luni dar fără ameliorare fantastica(timp in care la recomandarea unei prietene studenta la medicina veterinara i-am dat glicerina boroxata cu nistatina, care menținea ok erupțiile), ulterior la recomandarea altui medic i-am făcut diprophos(Septembrie 2020)care a avut efect pana acum, au reapărut leziunile mult mai pronunțat si mai grav. Același medic mi-a recomandat extracții dentare complete, însă din câte am citit vorbim despre un virus care încă va face ravagii si nu as vrea totuși sa îi fac ceva atat de drastic la o vârsta așa mică.


             El încă mănâncă, relativ bine, dar are dureri mari si când casca si se joaca cu celălat pisic. Ati putea sa îmi recomandați alta schema de tratament?


R:       
Stomatita felină este o afecțiune dureroasă ce presupune inflamația mucoasei bucale, în special a celei caudale (se vede atunci când cască pisica). Stomatita apare ca o reacție exagerată de apărare a organismului la prezența plăcii dentare. Adesea este asociată cu Calicivirus/Herpes/FIV/FeLV, dar tratamentul este influențat doar în ceea ce privește utilizarea de corticosteroizi (prednison, prednisolon, dexametazonă, betametazonă - Diprophos).
În ceea ce privește tratamentul, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare. Tratamentul cu cea mai mare eficiență este reprezentat de extracții dentare totale - trebuie să țineți cont că o pisică adultă are 30 de dinți, deci vorbim de 30 de pacienți, nu doar de unul.


          Deși stomatita este uneori asociată cu boala paradontală, de cele mai multe ori dinții pisicii cu stomatită au parodonțiul (țesut care ține dintele în alveolă) integru. De aceea, extracțiile dentare se realizează chirurgical (se taie gingia, se ridică, se frezează osul, se împarte dintele în mai multe segmente corono-radiculare în cazul dinților cu mai multe rădăcini, se realizează extracția propriu-zisă, apoi se nivelează osul și se suturează gingia). Având în vedere toate acestea, extracțiile dentare se vor realiza în cel puțin 2 sedințe (2 anestezii).


           Extracțiile dentare dau vindecare completă în 30% dintre cazuri, ameliorare semnificativă dar cu nevoie de medicație pe termen lung.


           Alte opțiuni:


-antiinflamator nesteroidian - meloxidyl, onsior, solensia
-imunosupresor - corticosteroizi, ciclosporină (dezavantajul este că atunci când sistemul imunitar este supresat, multiplicarea virusului este, de fapt, mai accelerată, odată ce se oprește medicația, inflamația reapare de multe ori).
-tratament pentru calmarea durerii - buprenorfina, gabapentin
-geluri locale cu clorhexidină și lactoferin (Stomaferin)
-imunomodulator - interferon (injectat în leziune și apoi administrat oral)
-terapie cu laser (dezavantajul constă în anestezii multiple)
-terapia cu celule stem ( nu este disponibilă în România)


        Uneori se poate adăuga antibiotic dacă apar secreții purulente în cavitatea bucală ( clindamicină, amoxicilină cu acid clavulanic).


       Este importantă testarea pentru FIV/Felv pentru a administra un tratament medicamentos rațional. Testarea PCR pentru Calicivirus și Herpesvirus se poate face pentru un diagnostic gold standard, dar nu este absolut necesară întrucât aproape toate pisicile sunt purtătoare (vaccinul anual asigură o simptomatologie mai puțin severă în caz de infectare, nu previne infectarea).

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro