Povratak

Slabirea brusca la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Am un motănel de 9 ani și jumătate.

A slăbit jumătate de kilogram în decurs de 4 luni, în condițiile în care pisicuța a făcut insulină 2 luni și de aceea le-am dat bobițe de regim: satiety și weight control.

Pisicuța nu mai face insulină, am revenit la hrană normală, motănelul mănâncă bine, însă nu pune deloc pe el, ba pare să se subțieze în continuare.

Ultima glicemie din toamnă era de 130.

Analiza de hipertiroidism a ieșit normal.

Care ar fi cauzele posibile și ce să fac?

Va multumesc!


R: 

Slăbirea bruscă și/sau progresivă poate avea o multitudine de cauze, printre care amintim:
• anxietatea, stresul sau depresia - pisicile aflate sub stres psihologic pot prezenta o scădere a apetitului care poate merge până la anorexie. Anorexia este o afecțiune foarte gravă, mai ales în cazul pisicilor, care poate duce la apariția lipidozei hepatice care, lăsată netratată, poate duce la decesul animalului.
• Evoluția unui proces tumoral malign (cancer)
• Diabetul - alte simptome ce pot fi observate sunt: polidipsie, poliurie, dezvoltarea frecventă a infecțiilor urinare, halitoză dulceagă
• Peritonita infecțioasă felină - boală virală, animalele pot prezenta febră ce nu răspunde la antibioterapie
• Probleme gastrointestinale - boală intestinală inflamatorie, alergii sau intoleranțe alimentare, infecții etc
• Parazitismul intestinal
• Insuficiența renală sau la nivelul altui aparat/organ
• Hipertiroidism - poate cauza și polidipsie, poliurie, vomă, diaree, probleme cardiace
• Probleme la nivel bucal - durerea la acest nivel poate determina pisica să consume mai puțină hrană și, consecutiv să slăbească.

Pierderea în greutate este întâlnită relativ în mod curent în cazul pisicilor în vârstă. În majoritatea cazurilor este consecința unei probleme de sănătate, dar în multe situații nu sunt observate clinic semne evidente de boală și analizele și testele de rutină nu identifică o problemă. Deși nivelul de energie al pisicilor rămâne constant pe parcursul anilor (spre deosebire de câini și oameni care tind să devină mai sedentari), s-a observat o scădere a digestibilității proteinelor și grăsimilor la pisicile senioare.

Principalele afecțiuni care determină pierdere în greutate la pisicile senioare sunt:
- cauze nonpatologice: stres, schimbări în mediu sau ale dietei, activitate fizică accentuată
- cauze patologice: boli cardiace, boli respiratorii, boală renală cronică, diabet, hipertiroidism, boala inflamatorie idiopatică intestinală, insuficiență pancreatică endocrină, probleme dentare, colangiohepatită, limfom sau alte neoplazii.

Majoritatea acestora pot fi suspectate pe baza unui examen clinic și a unui set de analize de rutină. Uneori însă, pot fi necesare teste și examene suplimentare: parametrii tiroidieni și alți hormoni, dozări ale vitaminelor și mineralelor, radiografii dentare, tranzit baritat, ecografii, endoscopii, biopsii etc.

În general, în cazul pisicilor senioare (în cazul cărora s-a demonstrat că nu prezintă alte afecțiuni) s-a observat că dieta oferită este cea mai importantă pentru menținerea unui greutăți corporale și a unui tonus muscular corespunzător. O dietă controlată, completă și echilibrată, suplimentată cu antioxidanți (în special, vitamina E și caroteni), un amestec de acizi grași nesaturați n-3 și n-6, prebiotice și probiotice a fost asociată cu o reducere a pierderii în greutate și cu o creștere a longevității. Pentru identificarea unei diete corespunzătoare vor fi necesare perioade de testare de 2 - 6 săptămâni. În principiu se recomandă o dietă care să conțină o sursă de proteină nouă și un conținut mai redus de grăsimi, dar fiecare pisică este unică astfel că poate fi necesară testarea mai multor combinații pentru a o identifica pe cea propice.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro