Povratak

Pisoi mușcat suspect de rabie

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Pisu a fost vaccinat acum 4 luni. Acum 2 săptămâni a fost mușcat. Se află sub tratamente cu antibiotice (3 succesive) de 10 zile însa e din ce în ce mai rau. Nu mănâncă și doarme tot timpul. Vă rog să îmi spuneți dacă poate avea rabie și dacă e vreun risc pentru copii. De la mușcătura, pisoiul a stat cu noi în casă. Mulțumesc. Darius

R: Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă cu etiologie virală, ce se întâlnește la toate speciile de animale cu sânge cald, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluție acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate, urmate de paralizii și moarte.

Căile de transmitere ale rabiei sunt:        

 1. Transmiterea transcutanată - inocularea salivei virulente prin mușcătură sau zgârietură (foarte riscantă mușcătura profundă în zonele intens inervate); 2. Infecția prin contactul cu mucoasele sau pielea cu leziuni recente; 3. Transmitrea pe cale digestivă; 4. Transmiterea transplacentară.

Rabia are trei stadii:


1. Forma prodromală - aceasta se caracterizeză prin apariția primelor semne ce pot include schimbări de comportament, nervozitate, căutarea solitudinii. Adesea această formă trece neobservată. Mai pot apărea halucinații auditive și vizuale, modificări de apetit, sete accentuată, uneori apare prurit la locul mușcăturii.

2. Forma furioasă - animalul devine agresiv față de alte animale, oameni, obiecte, privirea este fixă, feroce, la unii subiecți apar strabismul, mioză sau midriază, vomismente sau diaree cu sânge. Acestă fază durează 2-6 zile.

3. Forma paralitică - animalul nu mai poate degluti, maxilarul inferior atârnă inert, saliva e filantă, ochii sunt imobili cu ploapa a treia proeminentă. Paralizia apare progresiv, apare paraplegia și după câteva ore de agonie animalul moare. Faza aceasta durează 1-3 zile.

În mod particular, la pisică incubația este de 10-15 zile, boala evoluază de regulă sub forma furioasă. Pisica este agresivă încă din faza de început, miaună neîncetat, cu o voce stridentă apoi răgușită, atacă animalele și oamenii, mușcă, zgârie. De asemenea are pupilele puternic dilatatate. În faza paralitică se produce pareza și paralizia diferitelor grupe musculare.

 

Animalele suspecte de infecția rabică trebuiesc izolate și monitorizate foarte atent.
Dignosticul de confirmare se face din materialul patologic (substanță nervoasă din encefal, amprentă din glanada salivară sau cornee).

Profilaxia rabiei se va face prin vaccinarea animalelor precum și monitorizarea și controlul animalelor sălbatice sau fără stăpân de către autoritățile competente.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro