Povratak

Pisicuţă hiper activă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am luat o pisicuţă în vârstă de o lună şi este foarte speriată şi agitată. Sare pe picioarele mele, mă muşcă şi nu este linistită decât atunci când este de-abia trezită din somn. Nu mă deranjează că a sărit pe mine şi m-a muşcat, însă nu înţeleg de ce este atât de sălbatică. Non-stop, 24 de ore, ea sare, muşcă şi nu reuşesc să mă obişnuiesc cu ideea că nu o pot îmblânzi. Vă rog ajutaţi-mă, nu ştiu ce să fac. Alina.

R: Pisicile sunt animale cu personalitate foarte puternică şi, spre deosebire de câini, care fac tot ce le spune stăpânul, ele fac numai ceea ce vor. Este foarte important pentru ele să se mulţumească doar pe sine. Câteodată, acest comportament este considerat egoist, însă asta le face să fie deosebite.

Acest comportament descris ca fiind „sălbatic” este un lucru obişnuit pentru o pisicuţă de o lună. Pisicile încep să se joace foarte mult pe la vârsta de 3-4 săptămâni şi prin joacă învaţă toate elementele necesare supravieţuirii. Ele învaţă cum să vâneze prada şi, de asemenea, se stabileşte ierarhia în grup. Câteodată pisicile zgârie şi muşcă (alţi pisoi, stăpânul sau jucăriile) şi uneori poate fi foarte dureros, însă cu timpul învaţă să-şi controleze forţa cu care muşcă şi să nu mai scoată ghearele când este vorba de joacă. 

Între pisicuţe când una dintre ele muşcă prea tare, cealaltă miaună (dacă este inferioară ca individ în scara ierarhică), astfel oprindu-se jocul. Pisoii sunt foarte inteligenţi şi învaţă repede ce au voie să facă şi ce nu.

Dacă pisoiul dumneavoastră a fost separat de mamă la vârsta de o lună sau mai devreme (ideal este ca puii să nu fie despărţiţi de mamă până la vârsta de 3 luni), nu a învăţat să se joace sau să-şi controleze muşcătura şi de aceea trebuie să înveţe cu ajutorul dumneavoastră. Încercaţi să îi luaţi mai multe jucării pentru ca acţiunile ei să se direcţioneze asupra jucăriilor.

De asemenea, stăpânii au observat o schimbare la vârsta de 14 săptămâni, când intensitatea jocului scade şi pisicile devin mai serioase. Aceasta este etapa premergătoare pubertăţii, când organele genitale ale pisicuţelor ajung la maturitate, devenind astfel mult mai liniştite.

În orice caz, aceste jocuri nu vor dispărea niciodată în totalitate, indiferent dacă pisicuţa creşte singură sau în compania altor pisici. Aşadar pisica îşi va conserva instinctele de vânător, exersându-şi reflexele pentru vânarea prăzii (în cazul pisicilor care nu trăiesc doar în interior) sau doar pentru joacă (în cazul pisicilor de apartament).

Având în vedere întrebarea dumneavoastră, fiind prima dată când aveţi o pisicuţă, vă sfătuiesc să mai citiţi o dată informaţiile legate de nutriţie, comportament şi sănătate pentru pisici postate pe acest website.