Povratak

Paraziţii intestinali întâlniţi la pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am un motan siamez de 2 luni si are viermi. ce as putea sa ii dau ca sa ii treaca.  din cate stiu sunt pastile doar pentru pisici mici intre 3 si 6 luni. Va multumesc!


R: 

Paraziţii intestinali întâlniţi la pisică sunt viermii cilindrici (ascarizi şi anchilostome) şi viermii plaţi (tenii). Ascarizii sunt paraziţi intestinali frecvent întâlniţi la câini şi pisici, în special la puii acestora, putând fi observaţi direct în fecalele lor. Se hrănesc cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi din organismul gazdă, provocând iritaţie la nivelul mucoasei intestinale, ducând la apariţia simptomelor de greaţă şi diaree. Boala este transmisă prin intermediul fecalelor, câinii şi pisicile fiind infestaţi după ce ingeră ouăle paraziţilor.
Anchilostomele apar la câinii şi pisicile de toate vârstele. Se hrănesc cu sânge, putând provoca o anemie severă ce poate duce chiar la decesul animalului (în special cele tinere). Simptomele bolii (vărsături, greaţă, oboseală, dureri abdominale, diaree) sunt similare cu cele cauzate ascarizi, dar mai severe, iar diareea este adesea negricioasă.

Teniile cele mai răspândite sunt de culoare roz-albicioasă, sub forma de benzi, lungimea de câţiva centimetri la 1-2 metri. Se fixează la nivelul intestinului, hrănindu-se cu toate elementele nutritive din alimentele ingerate de animal. Semnele clinice sunt reprezentate de apetit excesiv, urmat de pierderea în greutate sau lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, greaţă, diaree şi uneori fecale cu sânge.

Există produse care pot fi administrate la pisici de la vârsta minimă de 3 săptămâni și 0.5 kg (Caniverm), 4 săptămâni și 0.5 kg (Cestal), 6 săptămâni și 1kg (Drontal).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro