Povratak

Otită la pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am un pui de pisica venit de pe strada cred si aciuiat in garajul meu. Am lasat-o acolo dândui mâncare, apa, lapte, crantanele. Sta aici de vreo 10 zile si abia astazi am observat in urechea ei dreapta foarte multa mizerie maro spre inchis. Am adus servetele umede si am curatat-o. Nu stiu cum sa fac cu pisicile, eu avand un catel in casa. Nu i-am auzit deloc vocea, ceea ce ma duce cu gandul ca e muta. Ce ma sfatuiti in privinta asta cu urechea si cu vocea? 

R: Otita reprezintă inflamaţia conductului auditiv extern. Se caracterizează prin eritem, edem, cantitate crescută de secreții de diferite culori și celule epiteliale descuamate. Ca semne clinice, putem observa prurit la nivelul pavilionului urechii, conchia auriculară este de culoare roşie și cu sensibilitate algică accentuată, animalul scutură frecvent din cap, uneori ţine capul înclinat pe partea cu urechea afectată.

Otita este determinată de factori determinanţi (paraziţi, tumori, fungi, traumatisme, corpi străini, hipersensibilitate), factori predispozanţi (urechile lăsate, păr crescut abundent în pavilionul urechii) şi factori oportunişti (bacterii ce îşi exercită potenţialul patogen doar pe fondul altor leziuni). Pentru a se face o diferenţiere a acestor factori, se recomandă otoscopia şi prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de laborator pentru identificarea agentului cauzal pe baza cărui poate fi prescris un tratament specific care să trateze otita complet.

Pisicile, în general nu sunt animale foarte vocale, exceptând perioada de împerechere. Și pisicile au personalități diferite, astfel dacă ea pare sănătoasă și se hrănește corespunzător atunci probabil firea ei naturală este mai silențioasă și nu aveți de ce să vă îngrijorați din această cauză.

Dacă vi se pare că pisicuța încearcă să „vorbească”, dar nu reușește atunci este posibil să fie prezentă o afecțiune la nivelul căilor respiratorii superioare care a determinat inflamarea laringelui și incapacitatea acesteia de a scoate sunete. În acest caz este recomandat un consult medical pentru identificarea cauzei care a dus la apariția simptomelor și pentru stabilirea unui tratament adecvat.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro