Povratak

Operație sterilizare pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua. Am sterilizat pisicuta acum 5 zile, iar operatia este inca umflata. Este un motiv de ingrijorare sau este ceva normal?

R: Sterilizarea este o procedură chirurgicală uzuală. Aceasta presupune deschiderea chirurgicală a abdomenului la femele și incizia pielii la nivelul testiculelor la masculi. La femele intervenția poate fi de două tipuri:

- ovariectomie = excizia strict a ovarelor
- ovariohisterectomie = excizia ovarelor și a întregului tract genital până la nivelul cervixului.

După terminarea intervenției se practică sutura musculaturii abdomenului cu fire de sutură de tip resorbabil. Acestea, de la un tip la altul, se resorb în decursul a câtorva luni. Uneori se mai pot observa unele fire care nu au suferit procesul de resorbție și la câțiva ani de la realizarea intervenției. Astea se găsesc închistate la locul aplicării, nu creează neajunsuri și nu provoacă reacții de respingere, fiind complet inofensive. În unele cazuri organismul aduce aceste fire la suprafață de unde pot fi înlăturate cu ușurință.

Suturile din interiorul abdomenului sau la nivelul peretelui acestuia aplicate cu fire neresorbabile, fie de tip mătase chirurgicală, fie monofilamente de tip gută, pot provoca reacții inflamatorii, reacții de respingere și chiar și necroze locale. La nivelul pielii se pot aplica mai multe tipuri de suturi: fie cu fire neresorbabile care se scot la 7-10 zile de la aplicare, fie cu fire resorbabile aplicate intradermic care se resorb în câteva săptămâni.

După o astfel de intervenție chirurgicală poate să apară un serom (reacție normală a organismului la firele de sutură și care se absoarbe de la sine în 12-24 de ore) sau o ușoară complicație post-operatorie denumită hernie (aceasta constă în apariția unei găuri, de regulă la nivelul suturii peretelui abdominal, prin care intestinele sau alte organe din abdomen herniază și ajung sub piele). Hernia trebuie reparată chirurgical.

Inflamarea zonei respective poate fi o reacție a organismului la firul folosit în realizarea suturii. Dacă observați și că rana începe să supureze atunci este posibil să fi apărut o infecție în zona respectivă. Recomandarea ar fi să vă duceți cu animăluțul la medicul veterinar pentru un control și pentru a stabili dacă este nevoie și de un tratament local suplimentar (de exemplu folosirea unui unguent sau pudră cu antibiotic și/sau antiinflamator).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro