Povratak

Motanul meu are mătreaţă şi vomită

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am un motan în vârstă de aproape 3 ani și este castrat. În ultima perioadă am observat ca i-a apărut mătreață și vomită des, chiar și de 4 ori într-o zi. Ce ar trebui să fac? Ce boală poate avea?

Vă muțumesc, Eca


R: Vă rog să citiți următorul articol pentru a găsi răspuns la întrebarea dvs. legată de voma pe care o are motănelul: Pisicuța mea vomită de câteva zile.  


După ce pisicuța își revine, nu va mai vomita și va mânca normal, puteți să vă gândiți și la ameliorarea mătreții.

 

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată caracterizată prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. Matreața, scuamele sunt ambele, forme ale dermatitei seboreice și sunt rezultatul unui defect de keratinizare sau cornificare al funcției pielii.

Nu este contagioasa şi poate să apară şi la câine, cât și la pisică. Semnele clinice ale acestei dermatite sunt reprezentate de: miros urât al pielii - de "grăsime râncedă"; prurit; acumulare de celule epidermice, sub formă uscată sau grasă la suprafața pielii (mătreață), de mărimi și forme diferite, localizate generalizat printre firele de păr ale blănii sau doar pe anumite zone. Mai pot apărea comedoane şi / sau alopecie.

 

Secundar seborea se poate infecta cu Malassezia apărând piodermită. Această mătreață mai poate apărea în infestarea parazitară din râia sarcoptică, demodecică; cheiletioză (mătreața ambulantă); dermatofitoză; endocrinopatii.

 

Factorii predipozanți în apariția mătreții pot fi: vârsta - seniorii fiind predispuși, deficiențe nutriționale, îmbăierile frecvente pot duce la uscarea excesivă a tegumentului, determinând apariția mătreții, bolile autoimune (lupus eritematos, pemfigus) și bolile tumorale de la nivelul pielii.

              

Pentru a fi siguri înainte de aplicarea oricarui tratament, faceţi o vizită la medicul veterianar pentru un control amanunţit.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro