Povratak

Micozele la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:       Pisica mea de curand are un fel de iritatie pe cap, in zona urechii. Zilele trecute avusese o zgarietura si putin sange. Este deparazitata, sterilizata si are doi anisori. Afara iese foarte rar, adica poate o data la 2 luni si doar supravegheata, in curtea parintilor. Nu a avut niciodată boli de piele si nici nu a intrat in contact cu alte pisici. Nu se scarpina, doar ca arata foarte urat. In prima poza ii pusesem Baneocin unguent. Ma puteti ajuta cu un raspuns, o fi ceva grav? Va multumesc!

 


R:     
Micozele sunt afecțiuni frecvente la pisici și căței, asociate cu un sistem imunitar slăbit. Cele mai importante ciuperci implicate în patogeneză sunt Trichophyton mentagrophytes. Părul animalelor devine friabil și cade, pielea rămânând uscată și hipercheratozată.

 

           Dermatita este un termen ce definește o inflamație a dermului însoțită de o serie de semne clinice așa cum sunt: căderea părului, prurit (scărpinat), hiperemie (înroșirea pielii), exfolieri, cruste, deformări ale pielii (vezicule, pustule) etc.


           Dermatitele pot avea mai multe cauze și anume: alergeni (dermatite alergice – alergiile alimentare pot fi la sursa de proteină, la gluten, la soia, la ouă, la coloranții alimentari, la aditivi etc.), bacterii, fungi, paraziți, traumatisme (dermatite de contact), dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice), dermatite seboreice.

 

          Dermatofitoza reprezintă o afecțiune fungică frecvent întâlnită la câini și pisici. Agenții etiologici răspunzători de apariția acestei afecțiuni sunt reprezentați de următoarele specii de fungi dermatofiți: Microsporum canis (circa 70% din cazuri), urmat de către Trichophyton ssp. (cca. 20%) și Microsporum gypseum (cca. 10%).
Dermatofitoza afectează părul, unghiile, dar și porțiunile superficiale ale pielii animalelor. În mod obișnuit această afecțiune nu afectează starea generală a animalului, dar este importantă din punct de vedere epidemiologic deoarece are un caracter zoonotic (se transmite și la om).


          Din păcate, această boală necesită un tratament de lungă durată. Atunci când dvs. aplicați tratamentul local acasă (unguente) trebuie să purtați mânuși. Ulterior, mâinile vor fi spălate cu săpun după care este indicat să le dezinfectați utilizând un antiseptic.


          Cremele antifungice sunt deosebit de utile și în majoritatea cazurilor duc la vindecare.

 

          Este obligatoriu ca pe lângă tratamentul care se aplică animalului să se realizeze și decontaminarea spațiului frecventat de acesta. Datorită faptului că animalul se poate recontamina din mediu decontaminarea tuturor suprafețelor cu care a avut contact animalul trebuie să se realizeze de la inițierea tratamentului și trebuie repetată de mai multe ori până când animalul este vindecat:


• Spălarea obiectelor din casă se face în apă fierbinte cu souție de clorhexidină, apoi se imersează în soluție de hipoclorit de sodiu 0,5% timp de 10 minute.
• Se vor arunca obiectele ce nu pot fi decontaminate în profunzime – în special obiectele folosite pentru ascuțirea ghearelor;
• Toate suprafețele vor fi aspirate riguros, spălate cu detergent și clătite cu soluție 1:30 de hipoclorit de sodiu
• Obiectele personale mai pot fi decontaminate cu ajutorul spray-urilor antifungice pulverizați, așteptați să acționeze 2 ore, apoi spălați cu un detergent obișnuit.

 

          Dacă animalul dvs. are părul lung îl puteți tunde deoarece îndepărtarea blănii favorizează contactul medicației topice cu leziunile tegumentare și, în același timp acest aspect limitează și portajul de spori.

 

          Tratamentul trebuie continuat și după vindecarea clinică, deoarece aceasta precede întotdeauna vindecarea micologică, iar sistarea terapiei conduce la recidive.


          În cazurile în care boala dobândește o formă sistemică, specialiștii veterinari recurg la introducerea în protocolul terapeutic a preparatelor fungice și a antibioticelor sub formă de comprimate sau soluții injectabile. Pe lângă agenții antifungici și antibacterieni, în dermatofitoză se recomandă să se utilizeze și agenți imunostimulatori și vitamine, în special vitamina A.


          Printre substanțele antifungice utilizate în terapia dermatofitozelor la câini și pisici se numără:


 - Ketoconazol (comprimate 200 mg, șampon 2%);
 - Crotamitol (Veteusan - sol concentrata, diluția de 1:1 cu apă la pisici)
 - Griseofulvină ( Fulcin -comprimate 250mg);
 - Terbinafină (Lamisil - comprimate 250 mg);
 - Itraconazol (Sporanox - capsule 100 mg, soluție orală 10mg/ml);


          Menționăm că aceste substanțe se administrează doar la recomandarea medicului veterinar care va examina animăluțul! Dacă încercați dumneavoastră să-i administrați un tratament fără recomandare îi puteți face mai mult rău decât bine.


          În vederea terapiei antifungice și antibiotice, se recurge la efectuarea unei antifungigrame și antibiograme, pentru furnizarea informațiilor despre terapia optimă în cazul respectiv. Comparativ cu tratamentele clasice antimicotice, imunoprevenția este un mijloc de a combate dermatofitozele la animale, iar în anumite țări (printre care și România), dezvoltarea și utilizarea pe scară largă a vaccinurilor s-a dovedit a fi o metodă foarte bună de prevenire a micozelor în rândul animalelor de companie (câini și pisici) câștigând din ce în ce mai mult teren.

 

        Cel mai indicat este ca dvs. să vă prezentați cu animăluțul la un cabinet veterinar/clinică veterinară deoarece un diagnostic corespunzător se poate pune doar în urma efectuării examenului clinic al animalului.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro