Povratak

Mastita la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î: Buna ziua! Am dus pisica la sterilizat. Țin să Menționez că pisica avea pui de 6 săptămâni pe care ii mai alăpta. După sterilizare nu am mai lăsat puii să sugă , iar acum am observat că mamelele pisicii de pe partea stângă sunt umflate și s-au înroșit . Ce poate fi si ce mă sfătuiți să fac ? Va multumesc!


R: 
Medicul veterinar vă va prescrie în urma examenului fizic al animalului preparate medicamentoase pe bază de hormoni ce se utilizează de obicei în astfel de cazuri și doza specifică pisicii.

 

Astfel de preparate sunt Galastop, Finilac, fiind indicate pentru tratamentul gestației false la cățele și pisici, suprimarea lactației la cățele/pisici și se eliberează pe baza unei rețete medicale. Aceste produse sunt sub formă de suspensii și se administrează oral, în funcție de greutatea pisicii, timp de 4-6 zile. Pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă masarea zonei cu un unguent/ gel, spre ex. Eqvagel și aplicări de comprese calde.
Cel mai frecvent se poate instala mastita. Această afecțiune se caracterizează prin inflamarea mameloanelor și se produce pe cale ascendentă, hematogenă sau limfatică. Este una dintre cele mai frecvente boli care afectează animăluțele care alăptează și care tocmai au dat naștere și pot să apară chiar și la femelele care nu sunt gestante.


Agenții etiologici care pot determina apariția acestei entități sunt reprezentați de stafilococi, streptococi sau diverși germeni Gram negativi. De obicei această formă de mastită apare în perioada puerperală (după fătare), iar agentul etiologic cel mai frecvent este stafilococul.

 

Există multe motive pentru care o pisică poate dezvolta mastita. Acestea includ următoarele:

 

- leziuni ale glandelor mamare din cauza ghearelor și a dinților ascuțiți ale puilor în timpul perioadei de hrănire (apar "porți" deschise care pot conduce bacteriile dăunătoare la locul rănii determinând apariția inflamațiilor;
- procesele stagnante în glandele mamare cauzate de acumularea de lapte, care rămâne la nivelul acestora ( spre exemplu, când mama nu mai acceptă puii la sân);
- înfundarea sfincterelor care curg din mamelon duce la stagnări și apoi la procese inflamatorii etc.
- temperaturi excesiv de ridicate sau scăzute,
- întreruperea fondului hormonal,
- o situație stresantă poate declanșa astfel de inflamații (cum ar fi separarea față de pui).

buton veterinar 1