Povratak

Inflamare pleoapă pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am o pisica in varsta de 5 luni, de rasa Angora Turceasca. Aceasta pisica s-a născut cu o malformatie la ochiul stâng, pleoapa a treia fiind inflamata ca si cand ar fi prins-o curentul. De cateva zile am observat ca la ochiul stâng pleoapa a treia este vizibila, nu este inflamata dar se afla pe o porțiune a ochiului. Care ar putea fi unul din motive si cum as putea rezolva acesta problema. Va Multumesc!

R: Pleoapa a treia sau membrana nictitantă este o structură normală, cu rol de protecție mecanică și de lubrefiere și protecție prin secreția de lacrimi. Membrana nictitantă se mișcă în mod pasiv, fără voința pisicii, devenind evidentă în cazul în care acoperă o parte din circumferința ochiului. Când pisica este alertă, aceasta este retrasă şi este vizibilă doar în mică măsură. Atunci când este relaxată sau când clipeşte, pleoapa a treia trece în mod pasiv pe suprafaţa globului ocular. Mişcările pleoapei a treia la pisici sunt controlate parţial şi de sistemul nervos simpatic.

Funcţiile pleoapei a treia sunt:

- distribuirea filmului lacrimal pe suprafaţa corneei

- protecţia corneei şi îndepărtarea corpurilor străine de pe suprafaţa corneei

- prezintă glandă lacrimală care secretă 30-50% din secreţia de lacrimi

Uneori, aceste membrane pot acoperi suprafaţa ambilor ochi. Situațiile în care pleoapa a treia devine evidentă la pisică sunt:
-tranchilizare. Unele medicamente ce afectează sistemul nervos pot duce la o evidențiere majoră a pleoapei a treia
-febra. Febra la pisica ar putea duce la o evidentiere masiva a membranei nicititante, putand fi cauzata de actiunea unuia sau mai multor virusuri prezente la pisici
-sinuzitele, rinitele, stomatitele, otitele, afectiuni dentare, in general inflamatiile din zona capului
-traume sau inflamatii la nivelul ochilor
-unele intoxicatii.
Dacă nu este o altă boală care determină apariţia ei, acestă manifestare va dispărea fără tratament în 3-8 săptămâni.

Medicul veterinar va face o examinare completă, analize de sânge, analize ale fecalelor, radiografii, teste pentru leucemie felină, virusule imunodeficienţei feline pentru eliminarea posibilelor afecţiuni care pot determina evidenţierea pleoapei a treia, apoi se va institui tratamentul specific.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro