Povratak

Infestaţie cu purici - măsuri pentru pisicuţe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un motănel de aproape o luna (săptămâna viitoare face o lună) şi are foarte mulţi purici. Eu am încercat să-i mai omor, i-am făcut şi băiţă şi o parte din ei au mai dispărut, dar încă sunt foarte mulţi... Îmi este foarte teamă pentru sănătatea ei din cauza puricilor. Aş dori să ştiu dacă există ceva, un tratament, pentru el, deşi este atât de micuţ.
Vă mulţumesc foarte mult şi aştept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră! Mihaela

R: Problema puricilor se pune, din păcate la toate categoriile de vârstă şi în orice moment al anului, cu precădere în sezonul cald. Pentru pisicuţe şi pentru căţei au fost concepute produse speciale pentru deparazitare externă, ca măsură de precauţie pentru posibila toxicitate a substanţelor active conţinute de aceste substanţe.

Astfel, pentru pisicuţă se poate administra produse sub formă de spray încă din primele zile de viață, având acţiune foarte eficace şi imediată. Se recomandă prudență foarte mare în cazul folosirii sprayului, datorită mirosului puternic înţepător.

Se va evita pulverizarea spre zona feţei şi a urechiuşelor, pentru că substanţa este iritantă pentru aceste zone, iar folosirea sprayului se va face în zone foarte bine ventilate, pentru a se evita sufocarea pisoiului. Pisoiul va trebui ţinut într-o zonă foarte bine ventilată până la uscarea completă a blăniţei, întrucât substanţele conţinute sunt puternic volatile şi pot produce sufocare.

O alternativă de deparazitare externă o reprezintă pudrele non toxice special destinate deparazitării puiuților. Se va pulveriza pisoiul pe toată suprafaţa corporală cu mențiunea de a se evita intrarea pudrei în contact cu ochii, nările şi gura. Acţiunea pudrei este foarte rapidă, provocând distrugerea puricilor în doar câteva minute.

Datorită particularităţilor de reproducere a puricilor, vă recomandăm să faceţi o dezinsecţie a locuinței dumneavoastră, concomitent cu deparazitarea externă a pisoiului. Repetaţi operaţiunea de dezinsecţie la interval de 10-14 zile pentru a distruge eventualele larve eclozionate în această perioadă. Ouăle de purice nu le vom regăsi pe blana animalului ci, de cele mai multe ori, în zonele unde există praf (mochetă, crăpături ale parchetului, sub calorifer, sub pat, pe coverturi etc.). Din acest motiv, vă recomand să efectuaţi o curăţenie severă pentru înlăturarea prafului, urmată de dezinsecţia mai sus amintită.

În cazul unei infestaţii mici cu purici se recomandă aplicarea de produse gen Spot-on urmate de asemenea de dezinsecţia generală a locuinţei. Întrucât puricii sunt prezenţi tot timpul anului, vă recomand de asemenea administrarea profilactică regulată a produselor antiparazitare externe.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro