Povratak

Hrana pisicii: ficat şi rinichi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o pisică adultă, are 15 ani pisiceşti!

Mănâncă frecvent ( 4-5 ori /săptămână) câte o porţie de maxim 30 gr ficat sau rinichi de porc!

Considerând vârsta, e total contraindicat, sau se admite? Este de preferat ca organele respective să fie fierte în prealabil? Deşi... gustul se modifică! Ce mă sfătuiţi?

Multumesc! Doina

R: Atât ficatul, cât și rinichii au un conţinut ridicat de fier şi vitamina A (mai mult în ficat), care au un rol benefic în regenerarea epiteliilor şi prevenirea anemiei feriprive. În cantităţi reduse, aceste alimente nu au cum să facă rău, însă nu se recomandă administrarea acestora pe termen lung.

Hipervitaminozele sunt la fel de dăunătoare precum hipovitaminozele, iar cantităţile ridicate de vitamina A (retinol) pot fi la fel de uşor dăunătoare. Evitaţi doar excesele de organe proaspete în special în perioada de gestaţie.

Nu aţi specificat ce sortimente de hrană administraţi zilnic pisicii, însă aproape toate tipurile de hrană au un conţinut adecvat de minerale şi vitamine care să ofere pisicii necesarul zilnic de nutrienţi. Din acest motiv, în cazul în care folosiţi des în hrana pisicii organe proaspete, scădeţi cantitatea de hrană uscată administrată pentru a preveni hipervitaminozele.


Prin procedeul de fierbere se distrug cu uşurinţă vitaminele C, A şi E, însă conţinutul de minerale rămâne intact. Prin fierbere, odată cu îndepărtarea apei utilizată la fiert se pot pierde şi cantităţi însemnate de proteine sau lipide, astfel valoarea nutritivă a alimentelor scade.

Rămâne astfel să administrăm pisicii cantităţi moderate de hrană, care nu trebuie să depăşească necesarul zilnic caloric.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro