Povratak

Furunculoza interdigitală la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Pisica mea face rani la labute,intre degetele( pernutele sunt ok). Si anul trecut a avut in sezonul cald, apoi s au vindecat, pana astazi cand schiopata si cand m-am uitat la labuta din spate, intre degete, este carne vie. Anul trecut a mai avut si pe alte zone din corp, ea se linge excesiv si isi creeaza rani, zone unde nu mai are blanita. Asta se intampla numai vand este cald afara. Cu ce as putea sa o tratez?

 

R: 

Furunculoza interdigitală (podală) este o piodermită, care afectează straturile profunde ale pielii de la nivelul spatiilor interdigitale ( extremitatea distală a membrelor). Exista situații în care boala cuprinde și suprafața tegumentară a unuia sau mai multor degete.
Furunculoza interdigitală, apare secundar, pe fondul evoluției unor afecțiuni primare, cum ar fi: alergiile alimentare, dermatita atopică, dermatita de contact, Malassezia, Sindromul Cushing, hipotiroidism, dermatita prin carența de Zinc, boli autoimune, etc.
Tabloul clinic al furunculozei este dominat de lingerea insistentă a spațiilor interdigitale afectate sau chiar mușcarea zonei problematice. Impresia generală creată deținătorului este aceea că animalul își mestecă permanent membrul bolnav.

Alte simptome, care pot completa tabloul clinic al furunculozei interdigitale, sunt șchiopăturile și mărirea în volum ( inflamarea ) limfonodulilor regionali. Prezența zonelor de alopecie ( de cele mai multe ori datorate linsului ) marchează evoluția cronică a acestei pododermatitei.
Se recomandă să îi administrați o dietă hipoalergenică, dacă leziunile sunt cauzate de o dermatită alimentară. Diferența dintre o hrană normală și o dietă este că dieta hipoalergenică este o hrană de excludere, cu scop terapeutic, având proteine înalt hidrolizate descompuse în componente mici, cu masă moleculară mică pentru a nu genera un răspuns alergic din partea organismului .
Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care pisica dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.
Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.