Povratak

Dermatofitoza felina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2, Iasi

Î: Buna ziua! Am avut un motanel british short hair la monta pentru pisica mea scottish. După ce a fost adus, motanului i  s-au înroșit foarte tare urechile și a doua zi a făcut o eczema uratica.poate ma puteți ajuta cu un sfat.Va multumesc!


R: 

Dermatofitoza felină este cea mai răspândită infecție micotică a pielii găsită la feline.
La pisici, eczema poate fi cauzată de 3 tipuri de dermatofite.

Microsporum Gypseum: această dermatofită se găsește de obicei la câini și pisici care sapă în sol contaminat.

Microsporum Canis: se întâlnește la aproximativ 75-98% din eczemele la pisici.

Trichophyton Mentragophytes: această specie infectează câinii și pisicile expuși rozătoarelor sau vizuinelor acestora.

Microsporum Canis este cea mai răspândită formă la pisici. Se crede că până la 20% din pisici sunt purtătoare asimptomatice. Aceasta înseamnă că pisicile poartă parazitul, dar nu arată semne de infecție.

De multe ori este dificil de identificat, deoarece leziunile pot fi mici sau ascunse. Cel mai frecvent, apare o leziune ce seamănă cu scrumul de țigară, sub formă de cojite ce se desprind de pe piele. La unii indivizi poate să apare o leziune circulară, fără blană, unde pielea este iritată, situată de obicei în zona capului, pieptului sau pe membrele din față. Aceste leziuni de obicei nu produc mâncărimi și nu veți vedea animalul că se scarpină. Pisicile cu blană lungă pot dezvolta forme inaparente, fără manifestări clinice dar vor fi purtători și transmițători ai bolii.
Este o boală extrem de contagioasă iar transmiterea se realizează prin contact direct între indivizi sau prin obiecte contaminate. Sporii pot rămâne în stare latentă pe vase de hrană, perii, mobilă, covoare timp de până la 18 luni. Perioada de incubație, până la apariția semnelor clinice poate dura până la 21 de zile de la momentul contactului cu sporii.
În cazul pisicilor sănătoase, eczema va dispărea deseori singură după 2- 4 luni. Pe de altă parte, se recomandă să vă tratați pisica de eczemă în vederea grăbirii procesului de vindecare, și prevenirea transmiterii infecției la oameni sau alte animale.
Vă sfătuiesc să mai continuați tratamentul cu Surolan deoarece în 3 zile este timpuriu pentru observarea unor rezultate. Vă recomand să aplicați produsul de 2 ori pe zi cel puțin 14 zile prin badijonaj pe zona afectată. Toată procedura trebuie efectuată cu mănuși pentru prevenirea transmiterii infecției. Pentru ca tratamentul să aibă succes este recomandat să fie dezinfectat și mediul în care trăiește animalul, părul acestuia având atașați milioane de spori care sunt eliberați în mediu.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro