Povratak

Dermatită cronică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un motan de 10 ani. Are o dermatită ce nu i-a trecut după tratament . A apărut de 4 luni. Atunci îl hrăneam cu Biomil şi conservă Kitekat, acum îl hrănescu cu Friskies şi Royal Canin 33. Dermatita este prezentă în mai multe zone unde se spală frecvent. Nu supurează, sunt cruste şi a căzut părul, dar foarte puţin. I s-au administrat antibiotice şi vitamine. Ce tratament este mai indicat în continuare? 
Vă mulţumesc anticipat, Nina

R: Dermatita este un termen ce defineşte o inflamaţie a dermului însoţită de o serie de semne clinice aşa cum sunt: prurit, hiperemie (înroţirea pielii), exfolieri, cruste, deformări ale pielii (vezicule, pustule). 
       

Dermatitele pisicilor au mai multe cauze şi anume: alergeni (dermatite alergice) , bacterii, fungi, paraziţi,traumatisme(dermatite de contact) sau dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice) cât şi dermatite seboreice.

Din moment ce dermatita este  prezentă de 4 luni, este deja cronică, depăşind faza acută. Din moment ce aţi încercat mai multe tipuri de tratament  şi acestea nu au dat rezultate, vă recomand o întrerupere a oricărui tip de tratament timp de 2 săptămâni. După această perioadă trebuie prelevat un raclat cutanat şi supus examenelor de laborator pentru stabilirea tipului exact de substrat responsabil de producerea acestei dermatite. În cazul în care se dovedeşte a fi cu substrat bacterian este de preferat să se efectueze şi antibiograma pentru a vedea exact la ce tip de antibiotice este sensibil respectivul germen.

Pentru e exclude dermatita alergică, dar şi pentru a reuşi să ajutaţi organismul  animalului să regenereze suprafeţele lezionate vă recomand o hrană hipoalergenică aşa cum este : Hills z/d, Hills d/d, Royal Canin Hypoalergenic, Purina HA, administrată fără a fi combinată cu altă hrană, până la dispariţia semnelor clinice. Acest tip de hrană, însoţită de un tratament adecvat poate rezolva problema motanului dumneavoastră.

Un alt tratament adjuvant în probleme ale pielii şi blăniţei sunt uleiurile din peşte, comprimatele cu conţinut crescut de Omega 3, 6, Zinc sau pudre cu biotină. Toate acestea pot fi administrate numai după un consult medical amănunțit

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro