Povratak

Cum să înveți pisica să folosească litiera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 

Î: Bună ziua. Cum dezvăț pisică de a mai urina prin casa? Situația este urmatoarea: avem o pisica extrem de cuminte, are vreo 11-12 ani, deși nu pare bătrână, este animalul ideal. Însă de 2 săptămâni a început sa facă prin casa și efectiv nu mai știu ce sa fac. Vă mulţumesc anticipat. Andreea.


R:
De obicei pisicile sunt animale pretențioase. În mediul natural își aleg un anumit loc unde să defece și să urineze, cu o anumită textură și cu un anumit ambient pentru a putea să-și facă treburile.

 

 

Modificările comportamentale pot fi cauzate de o problemă medicală din cauza căreia pisica alege să defece în altă parte decât cea dorită de dumneavoastră. În această situație este necesară o vizită la cabinetul veterinar pentru un consult de specialitate. Este necesară o evaluare generală a stării de sănătate, teste de laborator, radiografii, ecografii.
O simplă constipație poate determina pisica să își facă nevoile în locuri nepotrivite.
Durerea sau disconfortul pot fi o altă cauză a defecării neadecvate. Pisica poate avea dificultăți în a urca sau coborî în și din litieră și se abține până când nu mai poate. Sau poziția în sine este mai confortabilă atunci când nu folosește litiera.
La pisicile în vârstă medicul veterinar poate să descopere artrita și să prescrie un tratament pentru a crea o stare de confort.
La pisicile în vârstă se mai poate diagnostica și demența, ceea ce poate duce la modificări în comportament. De asemenea și în acest caz medicul veterinar va institui un tratament potrivit.
După ce s-au eliminat cauzele medicale se pot lua în calcul problemele comportamentale. Acestea pot să apară ca urmare a existenței stresului în mediu. Orice modificare cum ar fi o mutare, sau apariția unui nou animal, sau a unui copil sau orice modificare chiar și minoră poate duce la apariția stresului la pisici.
Orice factor stresant poate să determine pisica să aleagă alte locuri.
Dacă în timpul defecării este speriată de ceva , sau sunt anumite zgomote pisica poate să își caute un alt loc.
Mirosul joacă iarăși un rol important. În zonele unde a făcut trebuie să folosiți soluții cu enzime, care să îndepărteze mirosul, astfel să nu mai fie atrasă de acele zone.

 


Trebuie să îi limitați accesul în zona respectivă.
Oferiți-i un alt loc unde să facă, schimbați-i litiera sau oferiți-i una din nou dacă nu mai are, puneți-i nisip de pisici atractant.
Dacă pisica manifestă preferințe spre anumite tipuri de suprafețe cum ar fi covoarele, țesăturile moi etc adaptați litiera pentru a avea o astfel de suprafață. Puneți în interiorul acesteia covorașe sau alte elemente pentru a atrage pisica.
Dacă de asemenea are o atracție spre un loc anume, amplasați litiera în acel loc. Este posibil ca locul anterior să fie asociat de pisica cu ceva deranjant și să evite acel loc.

 


Dacă există alte animale sau chiar copii care deranjează pisica când se află în litieră sau când iese din litieră pisica poate să dezvolte teamă în a utiliza litiera. Oferiți-i un loc unde să se simtă în siguranță. Puneți-i mai multe litiere în mai multe locații.
Nisipul utilizat poate fi un alt element care poate determina pisica să nu folosească litiera. De obicei pisicile preferă nisipul fără miros.
Litiera este un alt factor important. Cumpărați litiere de diferite tipuri (acoperite, descoperite ) pentru a vedea exact care este cea potrivită pentru pisica dumneavoastră.

 


Puteți de asemenea să folosiți produse cu rol de calmare, liniștire a pisicii cum este Feliway.
Problemele acestea apar de obicei în momente de anxietate extremă. Trebuie să descoperiți ce determină anxietatea pisicii și să îndepărtați acel factor sau să o ajutați să treacă mai ușor prin această perioadă.
Este un mod de marcare a teritoriului atât vizual cât și olfactiv. Este modul pisicii de spune că acela este teritoriul ei. Fac acest lucru când se simt amenințate și mai sunt alte animale care trăiesc în proximitate.

 


Pisicile pot fi deranjate de mirosul nisipului, de textura lui, de mărimea litierei etc.
Este nevoie să face niște investigații amănunțite atât mediului cât și pisicii pentru a putea descoperi cauza și a remedia problema.
În cercați să nu certați pisica pentru acest lucru va înrăutăți problema.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro