Povratak

Constipație pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua! Am o pisica sterilizata de 3 ani care prefera hrana uscata, nu prea ii place hrana umeda. Daca mananca doar hrana uscata, pot aparea probleme de constipatie? La ce interval este normal sa aiba scaun? Hrana pe care i-o dau eu este pentru sterili, ii dau si iarba pisicii. Insa parintii mei ii mai scapa din cand in cand si mancare din farfurie, ii poate face rau acest lucru?

 

R: Bună ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră.

 

Constipația reprezintă evacuarea rară sau dificilă a fecalelor, care de obicei sunt uscate. Constipația este o problemă comună la animalele de talie mică, în cele mai multe cazuri fiind ușor de rectificat. Semnele clinice care pot însoți constipația pot fi severe.

Cu cât fecalele stagnează mai mult în colon, cu atât acestea devin mai uscate și implicit mai greu de eliminat.

Undele peristaltice sunt responsabile de circulația materiilor fecale în colon. Aceste unde sunt mai dese după ingerarea unui tain. Reducerea sau pierderea acestor unde peristaltice poate conduce la constipație. Dieta este cel mai important factor pentru menținerea funcției colonului.


Obstrucția lumenului este cel mai frecvent întâlnită și se datorează incapacității de a elimina materiile fecale nedigerate (de cele mai multe ori fiind vorba despre fire de păr, oase sau resturi alimentare amestecate cu materiile fecale). Un aport hidric insuficient, insuficiența fibrelor din dieta alimentară, sedentarismul, reticența de a defeca (datorită stresului, litierei murdare etc.) sau existența unei dureri în zona anorectală predispun la reținerea fecalelor în colon. Obstrucția extraluminală poate fi cauzată de o compresie pe colon sau pe rect (ca urmare a vindecării defectuoase a unei fracturi la oasele pelvine, maririi în volum a ganglionilor limfatici etc.) sau se poate datora stricturii colonului consecutiv unui traumatism.

Semnele clinice sunt reprezentate de tenesme (contracturi spastice dureroase ale sfincterului anal), eliminarea dificilă a unor cantități mici de fecale uscate (uneori cu striuri de sânge), putând ajunge până la suprimarea defecării. Palparea abdominală și examinarea rectală pot confirma prezența unor volume mari de materii fecale reținute. Ca semne clinice putem întâlni depresia, anorexia, letargia, voma și discomfortul abdominal.

Informații detaliate privind durata de constipație și factorii de influență ar putea ajuta la determinarea cauzei. Palparea transabdominală și examenul rectal ar trebui efectuate pentru a determina prezența unei eventuale hernii perineale sau prezența materiilor străine. Efectuarea unei radiografii abdominale poate fi de ajutor în stabilirea cauzei constipației.

 

O pisică cu activitate moderată are 1-2 scaune in 24 de ore, iar administrarea fibrelor (iarba) ajută tranzitul.
În ceea ce privește recompensarea cu hrana dumneavoastră, vă recomandăm stoparea ei, deoarece pisicile sterilizate au tendința de a se îngrășa.

 

Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos.

 

Cu respect,

Gabriel Catalin Cernica

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro