Povratak

Cauzele apariţiei vomei în cazul pisicilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Motanul meu de 10 luni a vomitat pentru prima oară. M-am uitat să vad dacă a vomitat vreun ghemotoc, dar se pare că a vomitat mâncarea umedă pe care o mâncase cu câteva ore înainte.

Mi s-a spus să nu-i mai dau mâncare umedă în fiecare zi, mai ales vara, când este foarte cald, poate asta să fie o cauză?

Sunt sigură că este destul de afectat de caldură, deşi nu are blana lungă (este Albastru de Rusia), stă mai toată ziua pe gresie, unde este mai rece...

Ce credeţi că i-a provocat voma? (repet: este prima dată când vomită, el are 10 luni)

Mulţumesc, Deea.


R: Vomitarea reprezintă ejectarea forţată, pe gură, a conţinutului stomacului, este un simptom al unor afecţiuni variate şi poate fi acută sau cronică.

 

Conţinutul vomei poate fi reprezentat de suc gastric, hrană, lichide, sânge, corpuri străine, etc.

Simptomul poate fi cauzat de ingestia de corpuri necomestibile, de ingestia prea rapidă a hranei, de intoleranţe faţă de anumite alimente sau ca urmare a administrării unor substanţe medicamentoase (antiinflamatoare steroidiene şi nesteroidiene, chimioterapice, digitalicele pentru afecţiuni cardiace, narcoticele, sedativele, ş.a.).

 

Voma mai apare şi în inflamaţii ale mucoasei intestinale (enterite) produse de diverse bacterii, virusuri (virusul maladiei Carée, cel al parvovirozei, coronavirozei sau rotavirozei la câine sau cel al panleucopeniei la pisică), în ulcere stomacale sau a porţiunii superioare a intestinului subţire, în blocajul tractusului intestinal provocat de cele mai multe ori de corpurile străine înghiţite sau de tricobezoare (bezoare formate în urma stagnării firelor de păr ingerate), în dilataţia gastrică sau în afecţiuni ale intestinelor precum invaginaţii sau volvulus.

 

Vomitarea poate fi cauzată şi de intoxicaţii cu substanţe ingerate sau produse metabolice ca urmare a insuficienţelor hepatice sau renale, în septicemii, în hipoadrenocorticism (maladia Addison), secundar diabetului, ca urmare a piometritei, a pancreatitei, etc.


Alte cauze posibile sunt infestaţia cu paraziţi intestinali, afecţiuni nervoase vestibulare, răul de maşină, căldura excesivă, frica.

 

Tratamentul şi medicaţia se aleg în funcţie de cauză, dar măsurile comune sunt dieta cu alimente cu un conţinut redus de grăsime, iar dacă este necesar se poate chiar sista alimentarea, administrarea de antivomitive, de antiacide sau de pansamente gastrice.

 

Indiferent de situaţie, în cazul unei vomitări repetate a animalului este indicat să apelaţi la un medic veterinar pentru a stabili cauza simptomului şi pentru a institui tratamentul corespunzător.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro