Povratak

Cauze ale caderii parului la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Alexandra Mincu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Am un motan de7-8 ani care de cam un an pierde constant din blană. Pulpite, burtica, o bucată de sub condiția, de la anus până aproape de jumătatea cozii. Am fost la medic, făcut niște analize. Mi s-a spus că avea niște valori modificate la rinichi, nu ceva extraordinar de periculos. Momentan, cel puțin. Îi dau metionină.
Despre blană mi s-a spus că nu este cazul să facă o analiză specială pentru acest lucru. Dar pisoiul a slăbit, este destul de apatic și pierde iar blană. Înainte se mai oprise.

Aș avea nevoie de un sfat de la dv. Aș vrea să îi fac un vaccin Biocan M, să îi fac baie (de 2 ori pe lună, mă gândisem) cu un șampon pentru astfel de probleme (poate îmi dați un sfat). Poate o pipetă cu ceva pentru piele sensibila și blană și o hrană specială pentru rinichi sau piele. Ar fi bine să îi dau Recovery Royal canin? L-ar ajuta? Antistres se poate face ceva?
Am 7 pisici și un cățel. Am grija de mediul în care trăiesc și trăim. Spăl și fac aproape zilnic curat in casa. Dar de ceva vreme am făcut o schimbare. Pe lângă faptul că am schimbat niște detergenți, am mai schimbat ceva. Așternutul din litieră.
Foloseam înainte doar cristale la litieră, iar acum am și o litieră cu nisip. Nisipul din ultima perioadă nu îl mai folosisem înainte, când nu foloseam cristale încă. Și nu am auzit de pisici care să aibă reacții alergice sau de altă natură la nisip.


R: 

Avand in vedere anamneza prezentata de dumneavoastra va recomand sa refaceti analizele de sange , este posibil ca valorile creatininei si ureei sa fi crescut intre timp iar metionina sa nu fie suficienta si motanul dumneavoastra sa necesite un tratament mai complex . Apatia , pierderea in greutate , lipsa poftei de mancare si deteriorarea blanii corelat cu problema renala deja existenta indica spre o suspiciune de insuficienta renala .In ceea ce priveste variantele de hrana renala puteti incerca ca si hrana uscata : Royal Canin Renal , Advance renaș , Hills K/D , Brit renal , Purina renal la marea majoritate a acestor sortimente gasiti si hrana umeda aferenta.
Căderea părului la pisică poate avea mai multe cauze:
- căderea părului fiziologică, năpârlirea, acest lucru fiind întâlnit în sezoanele în care se schimbă temperatura (primăvara şi toamna). La pisicile care locuiesc în apartament această năpârlire se poate întâlni şi în afara acestor sezoane. Pentru a face mai uşoară această perioadă se recomandă perierea frecventă a animalului pentru îndepărtarea părului mort şi oferirea unor suplimente nutritive
- probleme metabolice sau tulburări ale funcţionalităţii organelor interne (insuficienţe hepatice, renale etc). În cazul în care animalul nu mai prezintă şi alte simptome în afara căderii părului, are apetit, are o stare generală bună atunci cauzele sunt altele
- probeleme dermatologice cum ar fi micozele, bacteriozele, parazitozele, alergiile. În aceste cazuri animalul se scarpină intens, apare roşeaţa la nivelul pielii, căderea părului nu este uniformă, ci apar zone depilate de diferite dimensiuni, apar scuame la nivel cutanat. Parazitozele se pot preveni prin efectuarea deparazităriloe externe lunar cu produse specifice. În cazul modificărilor enumate mai sus trebuie mers cu animalul la un cabinet veterinar în vederea efectuării unei consultaţii şi recoltarea probelor pentru examen micologic/bacterilogic.
- carenţe vitaminice şi minerale. Aceste probleme apar atunci când animalul nu are o alimentaţie echilibrată, este hrănit cu mâncare de slabă calitate sau are probleme cu absorbţia acestor vitamine sau minerale. Pentru o dietă echilibrată se poate utiliza hrană superpremium (Royal Canin, Hill's, Brit Care, Natural Trainer, Purina Pro Plan, Advance etc).
Pe lângă hrană se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele şi blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de peşte, sub formă de comprimate sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect şi aplicare cu pipetele de deparazitare externă.
Carenţe apar şi atunci când animalul este parazitat intern. De aceea deparazitarea internă este recomndat să se fac la interval de 3-4 luni.
- stress. La pisici se întâlneşte frecvent atunci când animalul este stresat (de schimbarea locuinţei, apariţia unui nou membru în familie, apariţia unui alt animal în casă, zgomote puternice, vizita la medicul veterinar etc) o cădere a părului foarte intensă. În acest caz, căderea părului este tranzitorie. Pentru perioadele stresante există o dietă specială care se poate utiliza, şi anume Royal Canin Calm.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro