Povratak

Calicivirusul felin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:      Am un motănel de apoximativ 6-7 ani. Este un pisoi adoptat acum 4 ani. După ce a rămas la noi , l-am dus la veterinar , a primit un vaccin , a fost deparazitat si castrat. Acum 2 luni a fost diagnosticat cu Calcuvirus. Din 2 in 2 săptămâni veterinarul îl injectează cu Dexamrtazon si cam după o lună i-am administrat o cutie de Synulox. Avea afte purulente cu sângele în gură și un ochi ușor cu secreții.


          Acum boala a regresat mult , mai are putine afte pe lateralul gurii și la ochi cam la câteva zile mai face câte un "puchi" de culoare neagră.

 
        Îi dau acum numai pliculețe cu hrană umedă și nu îl mai las afară , unde sunt multe pisici fără stăpân. Sigur de afară a luat virusul și in plus nu vreau să infecteze și alte pisici sănătoase. Ce credeți că se mai poate face pentru a-i grăbi vindecarea? dacă se va mai vindeca vreodată...


R:      
Caliciviroza se manifesta prin prin inflamația mucoasei cailor respiratorii anterioare, afecțiuni bucale și oculare. Principalele surse de contaminare sunt: contactul cu alte pisici bolnave, podelele, bolurile, litierele, paturile și mâinile nespălate a stăpânilor intrați în contact cu o pisica infectată. 

 

         Calicivirusul poate supraviețui o săptămână pe obiectele sau zonele cu care pisica infectată a luat contact.
 
         După infectare, pisicile pot transmite virusul circa 30 zile prin secrețiile nazale și oculare. După aceasta perioadă virusul poate fi eliminat complet. Mai puțin de 50% dintre feline pot purta virusul 75 zile și se pot reinfecta după refacere.
 
         Calicivirusul este foarte greu de distrus în rândul unui grup de pisici.
 
 
         Tratamentul se bazează pe întărirea sistemului imunitar. Tratarea aftelor cu glicerină boraxată iar ochișori șterși cu o dischetă cu ser fiziologic.  
 
         Cea mai buna metoda de prevenție împotriva calicivirozei este vaccinarea. Vaccinul se administrează când puiul are 9 săptămâni și după anual.
 
         De asemenea, este bine ca pisica sa trăiască într-un mediu liniștit și curat, să aibă bolurile de mâncare și apă curate, să nu intre în contact cu alte pisici dacă nu este vaccinată, alte pisici sa nu aibă acces la mâncarea ei, iar proprietarii să se spele pe mâini după ce mângâie o alta pisică și dacă aduce un nou membru în familie să se asigure că este sănătos.
 
        Pentru stimularea apetitului și întărirea sistemului imunitar puteți să îi oferiți suplimente nutritive cum ar fi:
 
•    Viyo Reinforces, un produs sub formă lichidă care conține vitamine și minerale.   Această formulă lichidă pentru pisici are un conținut echilibrat de vitamine, minerale, proteine și oligoelemente, special concepute pentru vârsta animalului de companie. Acest produs ajută la  îmbunătățirea activității florei intestinale și a digestiei, prin conținutul ridicat de fibre prebiotice. Dacă observați că nu va mânca, vă recomand să îi dați cu ajutorul unei seringi.
 
• Supliment de vitamine pentru pisici Pet Phos Felin Croissance se recomandă pentru pisicile  în creștere ;
 
VETOMUNE (Vet Expert) Suplimente pentru câini și pisici 120mg - Produsul sprijină îmbunătățirea imunității non specifice la câini și pisici, atât la nivel umoral cât și la nivel celular. Ideal pentru puii în creștere, animale în vârstă, animale slăbite/cu imunitate scăzută, femele gestante;
 
• Impromune tablete - Supliment alimentar recomandat câinilor și pisicilor pentru optimizarea răspunsului imun și pentru o eficiență sporită a sistemului imunitar înnăscută și cel adaptativ;
 
RX Liquid Immuno;
 
• RX Immuno Support  capsule;
 
• Supliment nutrițional Immune support pentru câini si pisici;
 
      Pentru liniștea dumneavoastră, vă recomandăm să mergeți la cabinetul veterinar unde s-a realizat consultația si s-a pus diagnosticul de Calciviroză , pentru ca medicul curant să revadă animăluțul.
buton veterinar 1

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro