Povratak

Beneficiile castrarii pisicilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2, Iasi 

Î: Buna ziua! Detin doua pisici femele cu o diferenta de varsta se 3 ani, tin sa mentionez ca se intelegeau extrem de bine pana in momentul in care am adus un motan adult si castrat in casa, spre surprinderea mea agresivitatea nu a fost fata de motanul strain ci una fata de cealalta si nu reusesc sa se mai inteleaga de atunci. Cea mica incepe sa urle cand vede motanul sau cealalta pisica, cea mare a acceptat motanul cate putin in fiecare zi. Problema este ca acum cea mare trebuie sa stea inchisa cu motanul intr-o camera separata fata de cea mica pentru a evita urletele celei mici la vederea unuia din cei doi. Tin sa specific ca ambele femele sunt nesterilizate. Intrebarea mea este urmatoarea...daca sterilizez ambele femele in acelasi timp am vreo sansa ca dupa ce isi revin din anestezie sa se inteleaga sau sa scada gradul lor de agresivitate? Va multumesc!


R: 

Castrarea pisicilor aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, marcarea teritoriului cu urină, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, dispariţia simptomelor atunci când sunt în apropiere pisici în călduri, reducerea riscului de a manifesta anumite boli etc.Agresiunea teritorială se poate dezvolta față de alte pisici, câini sau chiar oameni pentru apărarea teritoriului prestabilit.
Exista si o motivatie medicala foarte importanta care pledeaza pentru alegerea acestei interventii. Sterilizarea la pisici, mai ales daca este facuta la o varsta tanara, previne aparitia complicatiilor la nivel genitourinar. Aceste complicatii se manifesta prin colectii uterine (piometrul), neoformatiuni de tip canceros la nivelul ovarelor si uterului, fibroame uterine, cancere mamare, hiperplazii ale prostatei (chistice sau tumorale), cancerul testicular etc.
Pisicile castrate/sterilizate, atat masculii cat si femelele, sunt mai calme, mai docile si mai sociabile. Agresivitatea si teritorialitatea pisicilor se reduce semnificativ.
Pentru a tempera comportamentul agresiv al pisicii dvs, puteți să îi administrați hrană specială cu proprietăți pentru controlul stresului.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro