Povratak

Apariția sângelui în fecale la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am adoptat o pisica de pe strada acum 3 luni aproximativ iar in ultima saptamana blana a inceput sa se deteriorate ( se spala obsesiv si i ies ghemotoace de blana plus cateva goluri pe piele) ; dar problema si mai grava este ca a inceput sa face scaune cu sange foarte urat mirositoare, mai exact deasupra fecalelor este o picatura sau doua de sange proaspat. Va rog din suflet sa imi dati un sfat, o indrumare pentru a-l putea ajuta.


R: 
Aparitia sangelui in fecale este un semn ca ceva este in neregula cu animalutul dumneavoastra. Sangele in fecale poate sa apara sub doua forme: fie sange rosu aprins, nedigerat, ce poarta denumirea de hematochezie ( in acest caz sangele provine din portiunea inferioara a tubului digestiv (colon, rect); fie sange de culoare negricioasa cunoscut sub numele de melena, sangele provine din regiunea superioara a tubului digestiv.

Cauzele aparitiei sangelui in fecale sunt multiple si pot indica de la un lucru banal pana la ceva serios.
Caderea parului excesiv la pisici poate fi consecinta mai multor boli:
- Caderea parului fiziologic, naparlirea – proces ce se poate intalni in orice moment al anului , nu doar primavara si toamna. Pisicile care locuiesc numai in apartament, acest proces de naparlire poate debuta in orice moment al anului.
- Probleme dermatologice – micoze, parazitoze, dermatite sau alergii.
- Probleme metabolice sau tulburari ale functionalitatii organelor interne (insuficiente hepatices au renale)
- Carente vitaminice sau minerale - aceste probleme apar cand exista deficiente in hrana animalului, daca este hranit cu o mancare slab calitativa, sau daca sunt problem legate de absorbtia vitaminelor si mineralelor de catre organism
O alta problema legata de caderea parului excesiv este legata de stres. Pisicile se streseaza destul de usor la schimbarea locuintei, la aparitia unui membru nou in familie, sau a unui nou animal, zgomote puternice.
Recomandarea noastra in aceasta situatie tinand cont ca sunt doua probleme ce pot fii considerate destul de importante privind starea de sanatate a pisicutei este sa ii efectuati un set de analize complet ( sange, urina, coprocultura si coproparazitologic), urmand a se putea administra tratamentul adecvat starii de sanatate.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro