Povratak

Agresivitatea între pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Calistru Raluca, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna seara. am trei pisicuțe cu pui. Doua dintre ele se bat de se omoară, una are pui maricei iar cealaltă are pui de 11 zile. Ce sa fac ca sa nu se mai bata intre ele?


R: 

Agresivitatea între pisici este o problemă comportamentală frecvent întâlnită. Exista multe forme ale agresivității în cazul pisicilor. Fiecare pisica își are slăbiciunea ei și poate reacționa urat într-o anumită situație, deși anterior era foarte prietenoasă. Ca și în cazul oamenilor, există anumite simpatii sau antipatii între feline.
Aici în cazul dumneavoastră ne referim la Agresivitatea maternă - Se manifestă în cazul femelelor cu pui, fața de o altă pisică, ce îndrăznește să se apropie prea mult. Agresivitatea maternă ce apare la femelele lactante pentru protejarea puilor. Agresivitatea apare chiar și fată de o pisica cunoscută anterior și cu care era prietenoasă.
Pentru a tempera comportamentul agresiv al pisicilor dumneavoastră, puteți să îi administrați hrană specială cu proprietăți pentru controlul stresului sau Feliway (acești feromoni artificiali le vor oferi pisicilor o senzație de siguranță și securitate în astfel de cazuri ).
Feliway este un difuzor cu feromoni care difuzează constant feromoni „prietenoși” care oferă pisicilor o stare de bine și combat stresul. Feliway vă calmează pisicile, aceastea simțindu-se mai puțin stresante, iar comportamentul lor se va schimba în mod pozitiv. Difuzorul Feliway este ideal pentru locuințe cu mai multe pisici, atunci când vă mutați, când apare un nou animal de companie în familie sau în cazul evenimentelor zgomotoase (de exemplu în cazul artificiilor),etc.
Pisicile percep diferit teritoriul față de câini și pot fi și mult mai agresive. De asemenea, pisicile pot accepta alte animale, dar le fel de bine le pot respinge pe cele pe care nu la agreează.

Vă recomandăm castrarea pisicilor, aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, reducerea riscului de a manifesta anumite boli etc. Agresiunea teritorială se poate dezvolta față de alte pisici, câini sau chiar oameni pentru apărarea teritoriului prestabilit.
Pisicile castrate/sterilizate, atât masculii cât și femelele, sunt mai calme, mai docile și mai sociabile. Agresivitatea și teritorialitatea pisicilor se reduce semnificativ.
De cele mai multe ori, temperarea comportamentului agresiv al pisicii ține și de stăpân. Interacționați cât mai mult cu animăluțele de companie, dacă doriți că acestea să fie prietenoase.
Pisicile adulte, cu un comportament agresiv au nevoie de multă atenție. Dacă nu reușiți să stopați acest comportament, puteți lua legătura cu un specialist.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro