Povratak

Smulgerea penelor la păsări

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Raluca Calistru, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î: Buna ziua!Am o femela Micul Alexander de 11 ani pe care am adoptat-o în urma cu câteva luni.Am reușit cât de cât sa ii câștig încrederea și s-a acomodat foarte rapid. De câteva săptămâni ,o data la cateva zile ,papagalita reușește sa își rupă penele,ceea ce cauzează sângerări . Imi puteți spune cam de procedează în cazul asta ?


R: 
Ruperea ,smulgerea penelor nu este o activitate normală în rândul păsărilor și indică faptul că există o problemă fizică sau comportamentală care trebuie analizată.Odată descoperită problema, trebuie investigată și trebuie luate măsuri cât mai repede pentru că altfel poate fi foarte greu de oprit și se poate ajunge până la mutilare.

 

Cauzele pentru care papagalii ajung să smulgă penele (pe ale lor sau pe ale partenerilor de cușcă) pot fi:


• cauze fizice


- probleme ale foliculilor - creează o senzație de disconfort păsării, care începe să smulgă penelor pentru a calma iritația
- parazitoze
- alergii - expunerea la fum, sprayuri sau orice alt aliment care ar putea provoca iritații care să ducă la mâncărimi la nivelul pielii
- probleme hormonale- cum ar fi hipotiroidismul care duce șa mâncărimi la nivelul pielii și ca urmare smulgerea penelor
- intoxicații cu metale grele- plumbul sau zincul pot ajunge în organismul păsărilor prin rosul cuștilor sau jucăriilor
- dieta deficitară
- probleme hepatice
- infecții cutanate
- malnutriție
- uscarea pielii ca urmare a unei umidități scăzute
- perturbarea ritmului circadian
- lipsa luminii naturale sau aerului proaspăt

• cauze psihologice


- stresul sau anxietatea- stresul este una dintre cele mai comune cauze ale apariției acestui comportament
- plictiseala - este important ca pasărea să aibă activitate, să o țineți ocupată cu jucării
- frustrarea sexuală
- neglijarea- dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp pot să devină deprimați și să înceapă să își smulgă penele
- singurătatea

 

Păsările care sunt foarte active sau stimulate excesiv își smulg, rup frecvent penele , cum de altfel se întâmplă și în cazul celor plictisite. Aceste păsări manifestă de asemenea și anxietate sau comportament agresiv. O altă situație stresantă pentru păsări este cea în care pasărea este mutată dintr-un loc în altul , sau când se schimbă ceva în mediul lor de viață. Stresul sub orice formă poate duce la smulgerea penelor.
Prezența păsării în locuri cu zgomote puternice făcute oameni sau obiecte, cușca de dimensiuni nepotrivite lipsa luminii, schimbarea elementelor din mediu cum ar fi mobila, lipsa stimulării mentale, apariția unui nou membru al familiei sau dispariția unuia, toate pot fi o sursă de stres pentru păsări.


O dietă deficitară poate de asemenea să ducă la probleme ale pielii sau penelor. Se pot adăuga acizi grași în dietă pentru a reduce ruptul penelor.
Ruptul penelor poate deveni un obicei în timp dacă nu este descoperită cauza și nu este tratată corespunzător.
Este foarte important să se intervină imediat cum se descoperă acest comportament pentru că altfel devine obicei și nu se mai poate opri chiar dacă este eliminată cauza declanșatoare.
Un tratament anume, singular, nu rezolvă problema. Trebuie să fie o combinație a mai multor terapii.


Totodată, vă recomandăm să efectuați si deparazitarea internă si externă a papagalului dacă nu a fost efectuată în ultima perioadă deoarece există posibilitate prezenței paraziților.
Puteți să îi administrați vitaminele necesare cu ajutorul preparatelor speciale care se adaugă peste mâncare (Suplimente nutritive sub formă de perle și pudră) sau în apă (Suplimente nutritive sub formă de preparate lichide). În același timp trebuie să îi puneți în colivie un os de sepie și un bloc mineral pentru un aport constant de calciu și minerale. Pentru a grăbi refacerea penajului, puteți să îi administrați în apa de băut Muta-vit.


De asemenea, este indicat să îi administrați, pe lângă hrana specifică, ou fiert (albuș) o dată pe săptămână, fructe, alimente bogate în proteine, iar umiditatea în camera unde sta papagalul trebuie să fie crescută.
Pentru refacerea penajului este nevoie de un aport proteic ridicat in rație, la nivelul a 17-18% proteină brută și aminoacizi bogați în sulf (metionină, cisteină, homocisteină) substanță care intră în compoziția chimică a penelor, ca și azotul. Acestea le găsiți sub formă de suplimente.


De asemenea, trebuie identificată cauza declanșatoare și înlăturată pentru a stopa acest comportament al papagalului.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro