Povratak

Sexarea puilor de nimfă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Valentina Tudor, dr. med. vet.

MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr

Î: Buna ziua! Cum aș putea să-mi dau seama mai ușor și mai sigur ce sex este puiul de nimfă? Va multumesc!


R: 

Cu cât nimfele sunt mai tinere cu atât este mai greu să vă puteți da seama de sexul lor. Înainte de prima năparlire (are loc la aproximativ 9 luni de viață), sexarea păsării este dificilă deoarece toți puii ies din ou cu semnalmente de femelă.
Multe din varietățile de culoare ale nimfelor sunt monomorfice, adică nu există niciun indiciu de pe penaj ce să ne ajute în determinarea sexului. Totuși varietățile de culoare Normal grey, Lutino, Silver, Cinnamons, Fallows vor avea fața colorată în galben deschis și cu pete portocalii intens colorate pe zona obrajilor. Femelele vor avea petele din obraji ceva mai slab colorate, cu fața colorată total în gri sau maroniu, de asemenea prezintă pete sub penejul aripilor, iar penajul cozii este dungat pe partea inferioară.
Odată ajunse la maturitate, nimfele Normal Grey sunt cele mai ușor de sexat după colorit. Veți observa că masculul are predominant culoarea galben pe cap, în timp ce femela are o față cenușie cu urme de galben pal. Trupul masculului este un gri închis, iar cel al femelei este mai pal cu o nuanță brună. De asemenea, penele de pe coada masculului vor fi o culoare gri solidă, fără dungi, iar femelele vor avea dungi de culoare galbenă. Ca și în cazul dungilor de pe coadă, se pot observa la femelă, buline de culoare deschisă sub aripi. Femelele au fața și creasta de culoare gri, obrăjori portocalii, însă nu foarte intens colorați.Când sunt puiuți, înainte de prima năpârlire, și masculii au dungi și buline pe coadă respectiv sub aripi.
La varietățile Lutino Whiteface sexul nu poate fi determinat vizual. Această varietate poate fi colorată în galben sau alb. De obicei indivizii cu pete portocalii în obrăjori sunt eliminați de la reproducție.
Toți indivizii Lutino sunt colorați în galben pal sau alb pal cu obrajiori portocalii. La această varietate nu este permisă nici o pată de culoare gri pe suprafața corpului. Femelele Lutino au pete de culoare galben deschis pe sub aripi, precum și dungi galben deschis pe coadă. Aceste diferențe de colorit se vor observa doar cu ajutorul unei lumini foarte bune. Masculii nu prezintă aceste particularități de culoare.
Tot la maturitate vă mai puteți da seama dacă este mascul sau femelă după oasele pelvisului și după comportament. Masculul are oasele pelvisului mai apropiate și cântă cu aripile aranjate în formă de inimă. De asemenea, masculii sunt ceva mai gălăgioși față de femele și pot fi capabili să mimeze sunete sau cuvinte. Femelele pot face asta, însă într-un procent mult mai mic. Masculii vor începe să fluiere și să imite diferite sunete pe la vârsta de 6 luni.

Testul ADN realizat dintr-o probă de sânge, sau din pene din regiunea pieptului sau coaja oului (în cazul puilor deabia eclozați) sunt metodele cu probabilitate de 100% în determinarea sexului papagalului nimfă. Sexarea chirurgicală este o altă metodă folosită în determinarea sexului, însă se folosește în principal pentru speciile de păsări de dimensiuni mai mari, deoarece e necesară anestezia.


Simptomatologia afecțiunilor la păsările de apartament este foarte asemănătoare. Astfel, o pasăre bolnavă va sta mai tot timpul retrasă, cu ochii închiși, somnolentă, cu penele înfoiate, refuză hrana, de multe ori prezintă tulburări de echilibru, din acest motiv petrece mai mult timp pe sol. Atenție mare, întrucât bolile păsărilor sunt de multe ori fulgerătoare, cu evoluție scurtă, de maxim 2 zile în cazul problemelor respiratorii sau digestive.

Vă recomandăm să efectuați o inspecție a cuștii în care este ținută nimfa, urmăriți zilnic consistența și aspectul fecalelor, modul în care respiră pasărea, toate aceste indicii putându-vă sugera starea de sănătate a nimfei dumneavoastră.
Vă sugerăm să mergeți la un medic veterinar dacă observați modificarile specificate mai sus.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro