Povratak

Seminte nedigerate in fecalele perusului

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am o femela perus de aproape doua săptămâni. Azi dimineața i-am dat drumul afara din colivie și cand i-am luat colivia și jucariile sa le spăl am observat mei nedigerat in fecale. Stau non-stop cu ea,singurele momemente cand o las singura e atunci cand am treaba in casa și nu durează mult,observ ca sta cu penele umflate și doarme aproape tot timpul,azi a mâncat doar o data și a mâncat foarte puțin a baut mai multa apa ca de obicei iar apoi iarăși sta cu penele umflate și doarme.  Astazi a avut și câteva momente in care a ciript și părea ca și a revenit ,dar apoi revine la starea aia.Cand am adus-o acasă era foarte jucausa și plină de viața,de ieri și-a schimbat comportamentul .. Curat ii fac zilnic,ii spăl adapatorul de apa cu apa calda,la fel și farfurioara pentru mâncare ,betele pe care sta,jucăriile iar colivia o spăl o data la 2-3 zile când ii dau drumul prin casa. Ii vorbesc mereu,ii arat foarte multă afecțiune,nu știu ce are și îmi e frica sa nu fie ceva grav,sper din suflet sa ma ajutați cu un sfat. Va multumesc!


R: 

Semințele nedigerate în fecale sunt consecința unei hipemotilități prezente la nivelul aparatului digestiv și pot să apară din mai multe motive:
• Consecutiv unui dismocrobism la nivel intestinal
• Infecții bacteriene la nivelul gușii
• Infecții cu protozoare la nivelul intestinelor
• Indigestie ingluvială sau „gușa tare”
• Infecții virale sau fungice
• Prezența unor afecțiuni la nivelul organelor interne.

Pentru un diagnostic cert este necesar un examen complet al fecalelor și al conținutului de la nivelul stomacului triturat (gușa) pentru identificarea eventualelor bacterii/paraziți/miceți, precum și realizarea de culturi din aceste probe pentru identificarea substanțelor la care sunt sensibile (antibiogramă, fungigramă). În cazul în care aceste teste vor fi negative vor fi necesare investigații suplimentare pentru identificarea eventualelor procese patologice prezente la nivelul organelor interne (analize de sânge, ecografii etc).

Asigurați-vă că pasărea primește mâncare de calitate și echilibrată. Mâncarea peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale și alte ingrediente pentru susținerea florei intestinale. Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete: frunze de verdeață (nestropite, fără îngrășăminte chimice, spălate și uscate bine), mere, morcovi etc.

Pentru probleme de la nivel intestinal care nu au o cauză infecțioasă sau nu sunt consecutive unei alte afecțiuni ale organelor interne, ci sunt cel mai probabil consecința dietei sau a stresului se poate administra suplimentul Diropur sau Rodicare Instant. Carențele vitamino-mineralice pot fi combătute prin administrarea de preparate speciale, cum ar fi: Sera Vitamin Plus, Versele-Laga Omni-Vit sau Vitakraft Vita Fit.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro