Povratak

Reproducerea la zebrele australiene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 

Î:         Buna ziua, am o pereche de zebre australiene care au facut oua de 4 ori,au scos si pui, ultima data au avut 5 puiuti, insa nu le da de mancare si mor , ii arunca din cuib.Ce pot sa fac sa ii ajut sa le dea de mancare? Multumesc.


R:       
Zebra australiana prefera un cuib fixat la inaltime in colivie, ce poate fi umplut pe jumatate fie cu hartie maruntita, fie cu iarba, in care oamenii sa nu umble dupa depunerea oualelor. Daca aparitia oualelor intarzie mai multe de trei luni, se recomanda inlocuirea cuibului, deoarece zebrele l-au respins.

           Femela depune de regula cate un ou pe zi si nu se va aseza la clocit inainte de evacuarea ultimului ou din cloaca. Numarul mediu de oua variaza intre 3 si 6, uneori chiar 8. Ambele zebre vor cloci ouale pe rand, insa femela petrece mai mult timp in cuib decat masculul.

           In general, puii incep sa eclozeze la doua saptamani dupa ce zebrele au inceput sa le cloceasca. Daca la 20 de zile, niciun pui nu si-a facut aparitia, ouale pot fi indepartate, deoarece sunt infertile.

           In sezonul de reproducere, zebrele australiene prefera pana la 16 ore de lumina pe zi, iar caldura este un alt factor important pentru succes: daca temperatura coboara sub 10 C in camera in care se afla colivia pasarilor, ouale nu se vor cloci.

           In primele zile dupa eclozare, puii au nevoie de o temperatura între 35 și 37 grade Celsius si de hrana speciala, ce poate fi achizitionata și din magazinul nostru.

           Puii de zebra australiana mananca foarte putin in primele zile de viata, iar pentru a introduce hrana lichida speciala in cioc, puteti folosi scobitori fara varf ascutit. Uneltele de hranit pot fi de unica folosinta sau de plastic, insa acestea trebuie spalate foarte bine cu sapun dupa fiecare folosire, pentru a preveni infectiile bacteriene.

          Temperatura hranei trebuie sa fie cat mai apropiata de cea a corpului, iar consistenta recomandata este cea a aluatului de clatite, nici prea lichida, nici prea vascoasa.

          Hranirea in primele zile trebuie facuta la aproximativ 2 ore, insa fara pauze mai mari de 7 ore, nici chiar noaptea. Nevoia de hrana creste, iar puii de zebra australiana prefera o temperatura mai scazuta dupa primele zile de viata.

          Puii hraniti de mana se dezvolta mai incet si sunt intarcati mai greu, dar cu rabdare si cu atentie, acestia pot fi crescuti si in absenta parintilor.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro